הכבד השומני היא מחלה, הנגרמת עקב הצטברות של שומן בתאי הכבד מעל הרמה המומלצת (מעל 5%). סוג השומן העיקרי שמצטבר הוא טריגליצריד, שומן המגיע מהמזון שאנו אוכלים וגם שומן שנוצר בגוף. רמת השומן בכבד עולה כאשר כמות השומן המגיעה לכבד גדולה יותר מכמות השומן היוצאת ממנו. תאי הכבד השומני יכולים להפוך לתאים דלקתיים, ויכול להיגרם נזק לכבד ולגרום לפיברוזיס (הצטלקות הכבד), ובמקרים חמורים גם לשחמת כבד. לרגל יום הצהבת הבנ"ל שאלנו את ליטל פינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי, שאלות בנושא, שחשוב לכל אחד ואחת מאתנו לדעת!
מהם הגורמים להיווצרותו, ומי צפוי בעיקר לפתח כבד שומני?
כבד שומני שכיח יותר באנשים בעלי עודף משקל והשמנה, חולי סוכרת סוג 2, באנשים הסובלים מתסמונת מטבולית (קבוצה של מצבים רפואיים הקשורים עם עודף משקל והשמנת יתר) או תכונה אחת או יותר של התסמונת המטבולית. אנשים הסובלים מתסמונת מטבולית נוטים יותר לפתח סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. כמו כן, אנשים בעלי פרופיל שומנים גבוה בדם, כולל טריגליצרידים גבוהים, רמות גבוהות של סך הכולסטרול והכולסטרול הרע (LDL), ורמות נמוכות של הכולסטרול הטוב (HDL) יהיו בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח כבד שומני.
מחקרים מראים, כי כבד שומני קיים אצל כ- 40-80% מהאנשים החולים בסוכרת סוג 2 וכן ב- 30-90% מהאנשים הסובלים מהשמנה.
ישנם מחקרים המראים, כי גנים מסוימים עשויים לגרום לפתח יותר כבד שומני, אך עדיין דרושים מחקרים נוספים כדי ללמוד את תפקיד הגנים והשפעותיו על היווצרות כבד שומני.
כבד שומני יכול להתפתח גם אצל אנשים שאינם סובלים מגורמי הסיכון שהוזכרו, למשל אצל אנשים בעלי היסטוריה של שימוש כבד באלכוהול ואז מדובר במחלת כבד אלכוהולית.
כיצד מאבחנים כבד שומני?
הרופאים מתייחסים באבחנתם להיסטוריה הרפואית, בדיקת דם של אנזימי הכבד המראה ערכים גבוהים שלהם בדם, תוך שלילת גורמים אחרים (כמו, מינון יתר בתרופות העלול להזיק לכבד, מחלות נגיפיות של הכבד, מחלות כבד שונות וצריכת אלכוהול). לאחר שלילת הגורמים האחרים, הרופא ימליץ על ביצוע בדיקת אולטרה סאונד בטני. צבעו של הכבד השומני יראה בצבע בהיר לבן, כך ניתן לראות שמדובר בכבד שומני. על ידי מישוש אזור הכבד (הנמצא בצד הימני של חלל הבטן), הרופא יכול לבדוק אם הוא מוגדל כתוצאה מהצטברות השומן בתוכו. כדי לדעת אם חלה החמרה במצב הכבד למצב דלקתי או פיברוטי, דרוש לבצע בדיקת ביופסיה של הכבד.
מהו הטיפול התזונתי שיכול לסייע?
אם אין לכם מחלת כבד שומני אך יש תסמינים העלולים לגרום לכבד שומני, תוכלו למנוע היווצרות כבד שומני על ידי תזונה בריאה, הגבלת גודל המנות בארוחות, ושמירה על משקל תקין.
אם אתם סובלים מכבד שומני, הרופא ימליץ על ירידה מתונה במשקל ולהגעה למשקל תקין, הפחתה ברמות השומנים בדם, ואיזון סוכרת אם קיימת או מניעת סוכרת. הרופא ימליץ על טיפול תזונתי על ידי דיאטנית שתתאים תפריט אישי המותאם לטיפול בכבד שומני והמחלות הנלוות (במידה ויש). הדיאטנית תתאים את התוכנית התזונתית למטרת ירידה הדרגתית במשקל והגעה למשקל תקין, הפחתה בצריכת שומנים רווים וסוכרים, והגעה לשמירה על אורח חיים בריא הכולל שילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית.
דגשי הטיפול התזונתי יכללו:
· הפחתה בצריכת שומן רווי, המצוי בבשר אדום, חמאה ושאר מוצרי חלב עשירים בשומן. הפחתה בצריכת שומן טרנס, המצוי במזונות המכילים שמן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית, כגון קרקרים וחטיפים, ומאפים כגון עוגיות ועוגות, ומזונות מטוגנים כגון סופגניות וצ'יפס.
· החלפת השומנים הרווים ושומן הטרנס בתזונה בשומנים בלתי רווים ובייחוד שומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3. נמצא קשר ישיר בין צריכה של השומנים הבלתי רווים להפחתת הסיכון לחלות במחלות לב באנשים הסובלים מכבד שומני בייחוד צריכה של אומגה 3 וחומצת שומן חד בלתי רווי (אומגה 9). המזונות העשירים באומגה 3 המומלצים הם דגי מים עמוקים כגון סלמון, טונה, זרעי פשתן וצ'יה, אגוזי מלך, שמן קנולה ושמן פשתן. המזונות העשירים באומגה 9 הם שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזי לוז.
· הקפדה על תפריט דל פחמימות, תוך העדפה לצריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (דירוג הפחמימות במזונות והשפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם). מומלץ להעדיף צריכה של דגנים מלאים, קטניות וירקות, ולהמעיט בצריכה של מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה כמו לחם לבן, תפוח אדמה ואורז לבן. כמו כן מומלץ להימנע מסוכרים פשוטים וממזונות העשירים בפרוקטוז (סוכר הפירות), סוכר פשוט הנוטה להפוך לשומן ולהצטבר בכבד. פרוקטוז נמצא בחטיפים ובממתקים, במשקאות קלים וממותקים, במשקאות אנרגיה, במיצים, בסירופ תירס ובפירות.
· מומלצת ירידה הדרגתית במשקל. מחקרים מראים, כי ירידה של 5%-7% מהמשקל הפחיתה משמעותית את השומן בכבד ושפרה את מדדי אנזימי הכבד. הירידה במשקל צריכה להיעשות בהדרגה, שכן ירידה קיצונית במשקל עלולה לא רק שלא לסייע אלא אף להחמיר את הכבד השומני ולהביא לידי דלקת בכבד ואף לשחמת כבד.
· הדיאטה המומלצת ביותר לטיפול בכבד שומני היא הדיאטה הים תיכונית הכוללת צריכה מוגברת של ירקות, אכילת דגי מים עמוקים לפחות 3 פעמים בשבוע, ואכילה יום יומית של שמן זית, זרעים, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.
· מומלץ לשלב פעילות גופנית יחד עם תזונה נכונה. פעילות גופנית נמצאה כמסייעת להפחתה בשומן הכבדי, ללא קשר למשקל.
· מומלץ להימנע משימוש מופרז באלכוהול, אשר עלול לגרום נזק לכבד. שימוש מופרז באלכוהול לגברים מוגדר כמעל 4 משקאות אלכוהוליים ביום או יותר מ- 14 משקאות אלכוהוליים בשבוע, ועבור נשים יותר מ-3 משקאות אלכוהוליים ליום, ויותר מ-7 משקאות אלכוהוליים בשבוע.
מקורות:
3. Chalasani N, Younossi Z, Lavine JE, et al. The diagnosis and management of non-alcoholic fatty liver disease: practice guideline by the American Association for the Study of Liver Diseases, American College of Gastroenterology, and the American Gastroenterological Association. Hepatology.2012;55(6):2005–2023
4. Brunt EM, Wong VW, Nobili V, et al. Nonalcoholic fatty liver disease. Nature Reviews Disease Primers. 2015;1:15080
מתכון: סלט סלמון ואבוקדו עשיר באומגה 3 ואומגה 9
קלוריות לסלט: כ- 400 קלוריות.
רכיבים:
4 כוסות עלי תרד חתוכים דק
1/2 כוס ברוקולי מאודה קצוץ דק
1/2 אבוקדו בינוני חתוך לקוביות
חצי בצל סגול פרוס לפרוסות
100 גרם חתיכות קטנות של סלמון אפוי
כף שמיר טרי קצוץ
כף שמן זית
כף מיץ לימון
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. חיתכו את הבצל לפרוסות.
2. הפרידו את גבעולי הברוקולי מהגזע הגדול ואדו קלות, חיתכו את הברוקולי לחתיכות קטנות.
3. ערבבו בקערה את הברוקולי עם הבצל, האבוקדו והשמיר והוסיפו את חתיכות הסלמון.
4. מיזגו מעל שמן זית ומיץ לימון ותבלו.
5. ערבבו את הסלט והגישו קר.
בתאבון!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה