ישראל מתחממת והופכת למסוכנת:
העלייה בטמפרטורות מגבירה את הסיכון ללידה מוקדמת
ד"ר רענן רז מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בי-ם, ממובילי מחקר חדש שמצא קשר בין הטמפרטורה הסביבתית בישראל לבין סיכון מוגבר ללידה מוקדמת: "המחקר שלנו מדגיש את הצורך בהרחבת המודעות של אנשי מקצוע בתחום בריאות הציבור, מקבלי המדיניות ונשים בהריון להשפעות השליליות הפוטנציאליות של טמפרטורה קיצונית בישראל"
מחקר חדש שנערך על ידי ד"ר פייגי ספולטר בהנחיית ד"ר רענן רז מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה, יחד עם ד"ר איתי קלוג וד"ר מיכאל דורמן מהמחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון, ופרופ' עופר ארז וד"ר לנה נובאק מבית החולים סורוקה - פורסם השבוע (27.6) בכתב העת המדעי "Environment International". המחקר מצא קשר בין הטמפרטורה הסביבתית לבין סיכון מוגבר ללידה מוקדמת. המחקר המשמעותי האחרון שבוצע לגבי הקשר בין לידות מוקדמות לטמפרטורות סביבתיות גבוהות היה מחקר אמריקאי שפורסם בסוף השנה שעברה בכתב העת Nature Climate Change, בו נותחו 56 מיליון לידות בארה"ב ב-20 השנים האחרונות ונמצא כי חשיפה מוגברת לעומס חום בתקופת ההיריון מגבירה את הסיכון ללידה מוקדמת ספונטנית.
אוכלוסיית המחקר של ד"ר רז וצוותו הייתה ברובה מדרום ישראל. "האזור הגיאוגרפי שנחקר מאופיין באקלים צחיח למחצה עם קיץ ארוך וחם. רבות מהנשים באוכלוסיית המחקר שלנו חשופות יותר לחום. במחקר זה המטרה שלנו הייתה לבדוק את הסיכון ללידות מוקדמות באזור זה", נכתב במאמר המדעי. "למחקר שלנו יש את היתרון בכך שהוא מבוסס על נתונים אוכלוסייתיים לא סלקטיביים. בית החולים סורוקה משרת את כלל האוכלוסייה בדרום ולוכד את מרבית הלידות באזור זה. זוהי אוכלוסייה מגוונת מבחינה תרבותית וסוציו-אקונומית".
במחקר נבדקו נתוני 62,547 לידות של עוברים יחידים (ללא לידות מרובות עוברים), כשגיל האימהות הממוצע היה 28.8, כ-40% אחוז מהן יהודיות וכ-60% לא יהודיות. המחקר גילה כי החל מטמפרטורה של 20 מעלות - ככל שהטמפרטורה שהאישה נחשפה אליה בהריון עלתה, עלה הסיכון ללידה באותו שבוע היריון שבו הייתה מצויה האישה או בשבוע שלאחריו. "ממצא זה נכון רק עבור יולדות החל מהשבוע ה-31 להריונן", מסביר ד"ר רז. בנוסף, נמצא כי הקשר בין טמפרטורת הסביבה הגבוהה ללידה מוקדמת חזק יותר בעוברים ממין נקבה מאשר בזכרים, ממצא שהתגלה גם במחקר שנערך בשנת 2016 בבלגיה. עם זאת, מציין ד"ר רז במאמר,
ד"ר רז סיכם השבוע את ממצאי מחקרו, ואמר כי "המחקר שלנו מהווה חיזוק נוסף לעדויות שנאספו עד כה במחקרים קודמים, בנוגע לקשר בין עלייה בטמפרטורות בעולם ובריאות האדם. אם לוקחים בחשבון את הדאגה העולמית משינויי האקלים בשנים האחרונות והבעיות הבריאותיות הקשורות ללידה מוקדמת, המחקר שלנו מדגיש את הצורך בהרחבת המודעות של אנשי מקצוע בתחום בריאות הציבור, מקבלי המדיניות ונשים בהריון להשפעות השליליות הפוטנציאליות של טמפרטורה קיצונית בישראל".
כיום, עדיין קשה לקבוע בוודאות מהו המנגנון שמקשר בין טמפרטורות גבוהות ללידה מוקדמת. גישה אחת סוברת כי נשים בהריון עלולות להתייבש בעקבות חשיפה לחום קיצוני, מה שעלול להפחית את זרימת הדם ברחם ולגרום אף למיעוט מי שפיר, להגביר את הפרשת ההורמונים האנטי-דיאורטיים והאוקסיטוצין - מצבים שעלולים לזרז את הלידה. הסבר נוסף קשור ללחץ הפנימי שנוצר בעקבות החום, שעלול לגרור שחרור ריכוזי ההורמון CRH שנמצא בעבר קשור ללידות מוקדמות. כמו כן, טמפרטורות סביבתיות גבוהות עלולות לשנות את התנהגות האישה (שהות בבית, פעילות גופנית, תזונה וגורמים אחרים) וכתוצאה מכך להשפיע על מועד הלידה.
המנגנון המקשר בין טמפרטורה ללידה מוקדמת לא ברור, אך התחזיות האקלימיות מציגות עתיד קודר וחם מאוד באזורנו. גלי חום במזרח התיכון צפויים להתפשט לכל רחבי ישראל בחודשי הקיץ, הם יהיו עוצמתיים יותר ושכיחותם תגבר. "הדבר החשוב מבחינתי במחקר הזה הוא הגילוי שאפילו עליה קטנה בטמפרטורה עשויה להשפיע על מהלך ההיריון ועל עתיד בריאות הילודים. השינוי הקל הזה צפוי לגדול במרוצת השנים. אין ספק שהתחממות האזור תוביל להשפעה נרחבת על אוכלוסייה כמו זו שחיה בישראל, ואלו דברים שצריכים להילקח בחשבון ע"י מקבלי ההחלטות בישראל", מסביר ד"ר רז.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה