Translate

יום שלישי, 27 ביוני 2017

מרתון בדיקות חינם לגילוי מוקדם של סרטן העור בחוף מציצים ת"א הבדיקות של נקודות החן ונגעים בעור יתקיימו ביום שני, 3 ביולי 2017, בשעות 12:00-08:00 מאת: שרית יוכפז

מרתון בדיקות חינם לגילוי מוקדם של סרטן העור 
בחוף מציצים

לרגל ציון שבוע המודעות למניעת סרטן העוררופאי עור מהמרכז הרפואי איכילוב בשיתוף מועדון bewell  של ביתהחולים ועיריית תל אביביפויערכו מרתון בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן העור.

הבדיקות של נקודות החן ונגעים בעור יתקיימו ביום שני, 3 ביולי 2017, בשעות 12:00-08:00 בחוף מציציםשבתל-אביב-יפו.
הבדיקות יבוצעו על ידי מומחים לרפואת עור ממחלקת עור של בית החולים.
בנוסף יכלול המתחם גם רופא ספורט ופיזיותרפיסט להסבר פרטני לשימוש נכון במכשירי הכושר בגינות הציבוריות וכן עמדת תזונאית שתענה למעוניינים לשאלות בנושא תזונה נכונה בקיץ.
כמו כן, במקום יוצבו עמדות הסברה של עמותת המלנומה והאגודה למלחמה בסרטן.

הכניסההייעוץ והבדיקותחינם!

לקבלת פרטים נוספים:
אבי שושן, דובר המרכז הרפואי תל אביב – איכילוב
052-7360473, 03-6974239

יום ראשון, 25 ביוני 2017

חופש גדול לילדים- איך נשמור על בריאותם, ונעבור את החופש הגדול בשלום? טיפים מההסתדרות הרפואית בישראל .מאת: שרית יוכפז

חופש גדול לילדים- איך נשמור על בריאותם,
ונעבור את החופש הגדול בשלום
?
 טיפים מההסתדרות הרפואית בישראל. 

מעל 2 מיליון תלמידים יוצאים לחופשת הקיץ, שמפרה את השגרה. כדי לעבור את החופש בשלום, ריכזו 'במכון לאיכות ברפואה' של ההסתדרות הרפואית (הר"י) והחברה הישראלית לרפואת ספורט, המלצות חשובות
ילדים זקוקים לפחות לשעת פעילות גופנית מצטברת ביום. אך בניגוד לאמונה הרווחת, רוב הילדים לא יקפידו על פעילות גופנית בהיקף מומלץ, ייטו לעסוק פחות בפעילות גופנית בקיץ, ויעלו במשקל. ולכן, כל דקת פעילות גופנית חשובה, תוך הפחתת זמן מסך (מול טלוויזיה ומחשב) וזמן נייחות ("יושבנות").
גירמו להם להיות פעילים בבית (ריקוד, עליית מדרגות) ובחוץ (מתיחות, תרגילי התעמלות כנגד משקל גוף), הוסיפו להם גירויי תנועה ומשחק (קפיצה בחבל, משחקי כדור, בריכה), עודדו הליכה ברגל ורכיבה על אופניים (לא חשמליות), רשמו או קחו אותם לטיולים רגליים, עם המשפחה או בתנועת הנוער, והקפידו על תזונה נבונה (פחות חטיפים וממתקים וללא משקאות ממותקים). ראו בחופשת הקיץ הזדמנות לרכוש מיומנויות בתחומי ספורט ומשחק שונים, אשר יסייעו לילד ולמתבגר להתמיד בפעילות גופנית גם לאחר "החופש הגדול".
אמנם, כיף לצאת לטיולים משפחתיים ובתנועת הנוער, לשחק במגרש המשחקים השכונתי או ללכת לשפת הים, אך בפעילויות קיץ אלו ואחרות יש גם סיכונים בריאותיים ומומלץ לעוסקים בהן לשים לב לכללי הבטיחות הבאים:
·       מערכת שלד - שריר
ילד אינו "מבוגר קטן". הצרכים הפיזיולוגיים שלו, בשלבי הגדילה, אחרים משל המבוגר, וכך גם תגובותיו לאימון ולמאמץ גופני. לעיתים קרובות, גם ציוד האימון אינו מותאם לגיל הילד, ממדי גופו (גובה, משקל, מסת שריר) ויכולותיו (כוח וסבולת שריר), והשימוש בו עלול לייצר עומס יתר על מערכות שריר, עצב ועצמות בשלבי התפתחותם. לכן יש להקפיד על שימוש בציוד מותאם לגיל הילד ויכולותיו, ולהימנע מתרגילים בהתנגדות גבוהה. כמו כן, מומלץ להתמקד תחילה בהנאה ובמיומנות הביצוע של התרגילים, ולאחר מכן בכוח ובסבולת אירובית.
·       עומס אימון
אחת הבעיות במתבגרים היא שליטה בעוצמת האימון. בגיל זה חושבים שהכול אפשרי, אך יש שלב בו עלייה בעצימות, או עומס האימון, לא תשפר תוצאות, תימנע מהילד להתאושש לפני האימון הבא, ותפגע בבריאותו.
אם לילד כואב וקשה לו לצאת מהמיטה, הוא עשה יותר מידי! ואם הוא מתעורר עם כאב קל בלבד, שנעלם כשמתחיל לנוע, זה סימן אפשרי לאימון בעומס מספק. מצד שני, אם הילד מדווח על שתן כהה, לאחר פעילות גופנית מאומצת (בד"כ למחרת הפעילות), הוא עשה יותר מידי ומומלץ להפנותו לבדיקה רפואית.
·       פעילות גופנית בעומס חום
גוף האדם מייצר חום באופן טבעי, ועומס חום הוא מונח, שמגדיר כמה קשה לגוף להפטר מעודפי חום שהצטברו בו. עומס חום סביבתי מתייחס לתנאי אקלים, ועומס חום מטבולי מתייחס לזה שנוצר בפעילות גופנית. עומס חום סביבתי רב יגרום להצטברות עודף חום בגוף, עם עליית טמפרטורת גוף וסיכון בריאותי הולך וגובר. הסכנה בפעילות גופנית בתנאי עומס חום גבוהה היא כפולה – התייבשות והדרדרות למכת חום.
עומס חום סביבתי הוא שקלול כלל הגורמים האקלימיים: טמפרטורת אוויר, לחות יחסית, טמפרטורת קרינה ואף עוצמת הרוח. ראוי לציין כי:
א. חשיפה לשמש (טמפרטורת קרינה גבוהה) תורמת כ-5 מעלות לטמפרטורת הסביבה. לכן, בטמפרטורה אויר של 30 מעלות צלסיוס (מ"צ) הגוף יתנהג כאילו הוא חשוף ל-35 מ"צ.
ב. ככל שלחות האוויר גבוהה יותר בטמפרטורה נתונה, עומס החום כבד יותר ולגוף קשה יותר להפיג עודפי חום.
ג. בטמפרטורות נמוכות הרוח עוזרת בפינוי חום מהגוף, ובטמפרטורות גבוהות היא מסייעת לקליטת חום בגוף.
·       התייבשות
מאזן נוזלים שלילי בגוף, עקב אובדן גבוה (בד"כ בזיעה) מצריכתם בשתייה. מצב זה שכיח יותר בקיץ, בד"כ בזמן פעילות גופנית ומתפתח בהדרגה. מחקרים הראו כי גם כשיש מקור שתייה לא מוגבל בזמן פעילות גופנית באקלים חם, משתתפים שתו רק כ-50% מכמות נוזלים שאיבדו בזיעה. התייבשות יכולה להופיע גם על רקע מחלת חום או מחלת קיבה (שלשול, הקאה), ולכן אין לצאת לטיול או לפעילות גופנית במצבי חולי.


מצבי התייבשות נחלקים ל-3 דרגות, עם תסמינים אופייניים (ולא ספציפיים):
• התייבשות קלה (אובדן עד 2% ממשקל גוף) - תחושת צמא, סומק בפנים, דופק מהיר, אי-שקט, וירידה כללית בתפקוד.
• התייבשות בינונית (אובדן 3-5% ממשקל גוף) - סחרחורת, כאבי ראש, בחילה, הקאה, קוצר נשימה, וחולשה מתגברת.
• התייבשות קשה (אובדן 6-10% ממשקל גוף) – הכרה מעורפלת, הפרעות ראייה ושמיעה, הזיות, וסיכון גובר למכת חום.
טיפול: הפסקת פעילות, השכבה במקום מוצל ולא חם, קירור והשבת נוזלים לגוף.
• בהתייבשות קלה, יש לתת לנפגע גם לשתות נוזלים באופן עצמאי, בכמויות קטנות ובאופן מדורג.
• בהתייבשות בינונית, יש להזעיק עזרה רפואית או להגיע למוקד רפואי כדי לקבל עירוי נוזלים דרך הווריד.
• בהתייבשות קשה, יש להזעיק עזרה רפואית לטיפול ראשוני, מתן עירוי נוזלים ופינוי מהיר לבית החולים.
·       מכת חום
מצב קיצוני בו חום גוף עולה לרמות שלא ניתן להתמודד אתן (עקב הפרעה בוויסות חום), ומלווה בסימנים נוירולוגיים (אי התמצאות בזמן ובמרחב, פרכוסים, עילפון ואובדן הכרה) וכשל רב-מערכתי שעלול להסתיים במוות. הגורם העיקרי למכת חום בבוגרים הוא עודף יצור חום בפעילות גופנית שלא ניתן להפיג בקצב מתאים. בילדים קטנים, הגורם העיקרי למכת חום הוא אי יכולת מנגנון ויסות חום להתמודד עם עומס חום סביבתי גבוה.
הטיפול הראשוני הוא בהורדת טמפרטורת הגוף במהירות, ע"י טבילה במים קרים או שפיכת כמות גדולה של מים על הגוף והשבת רוח. יש לפנות נפגע חום במהירות לבית החולים, ואין לתת תרופות להורדת חום במצב זה (לא עוזר ואף עלול לפגוע בכבד).
מקובל להבחין בין 2 סוגי מכת חום:
א.    קלאסית: בד"כ בקשישים, תינוקות וחולים במחלות כרוניות, שיש להם הפרעה במערכת ויסות חום ומושפעים מעלייה חדה בטמפ' הסביבה. רוב הנפגעים ייפגעו
ב.     בעת גל חום (חמסין). בנוסף, אנו עדים כל שנה למקרים בהם שוכחים ילדים במכונית סגורה אשר בה מתפתחת במשך 1-2 שעות טמפרטורת סביבה של 50-60 מעלות אשר גורמת לקריסת מערכות, מכת חום ומוות.
ב. מאמץ: בד"כ באנשים בריאים, בזמן פעילות מאומצת, בסביבה חמה ולחה. עליית חום גוף בפעילות מושפעת מעוצמתה, תנאי סביבה, ביגוד, ציוד נישא, מאזן נוזלים וגורמים אישיים (הרכב גוף). חום מטבולי שנוצר בשרירים גדול פי 15-20 מאשר במנוחה, וכשנצבר בקצב גדול מקצב הפגתו, הוא יכול להעלות חום גוף ב-1 מ"צ כל 5 דקות. לכן, במספר דקות מאמץ ניתן לצבור כמות חום גדולה. מנגנוני ויסות חום גוף יודעים לטפל בכך, אך כשהם נפגעים תתכן מכת חום עם עם טמפרטורת גוף מעל 40 מ"צ. בשלב חריף יופיעו הפרעות במערכת עצבים מרכזית, ותוך 24-48 שעות יתכן כשל רב מערכתי ומוות. רוב נפגעי מכת חום ממאמץ ספוגי זיעה, עם עור חיוור והתמוטטות (הלם קרדיוגני), בניגוד לעור יבש, חם וסמוק במכת חום קלאסית. הגורם העיקרי לכשל רב מערכתי הוא תגובה דלקתית סוערת.
שני מצבים מקדימים שעלולים להתפתח למכת חום:
• פעילות גופנית מאומצת, בד"כ באקלים חם. אך מכת חום יכולה להתפתח גם בלילה ובחורף, כי עיקר החום הנצבר בגוף הוא מפעילות גופנית.
• שהיה בחלל סגור שלא מאפשר הפגת חום נאותה. הנפגעים העיקריים הם ילדים קטנים המושארים במכונית (אף לזמן קצר), כי מערכת ויסות החום שלהם לא מפותחת דיה ואין הם יכולים להתמודד עם עומס חום רב.
בטיול, כשיש חשש לנפגע ממכת חום יש להפסיק את הטיול ולנוח בצל עד לפינוי. מקרה אחד של מכת חום מעיד שכלל משתתפי הטיול עלולים להיות במצב ירוד וקיים חשש לנפגעים נוספים.
הורים! בדקו שלא נשכחו ילדים במכונית. בזמן קצר הם יצברו כמות חום, שתגרום להם לאיבוד הכרה ומוות ממכת חום.
·       מניעת סיבוכים גופניים בפעילות:
• תכננו את הפעילות הגופנית לשעות הבוקר המוקדמות או הערב, והימנעו מפעילות גופנית בשעות החמות ביום.
• לבשו בגד רופף ואינו צמוד, התפור מאריג נושם (כותנה) שיאפשר נידוף טוב של הזיעה.
• חבשו כובע רחב שוליים על מנת למנוע קרינת שמש ישירה על גופכם.


• תכננו הפסקות מנוחה (רצוי בצל) במהלך הפעילות. בד"כ מדובר 20-30 דקות מנוחה, כל 30-45 דקות פעילות.
• יזמו הפסקות שתייה לפני, במהלך ולאחר הפעילות.
• שתו כמות המתאימה לקצב הזעה (0.5-1.0 ל' לשעה), כי חוש הצמא לא רגיש דיו, והימנעו משתית יתר (לא תמנע עלית חום גוף ותהווה סיכון רפואי). אפשר להישקל לפני ואחרי אימון, ולהשלים את המשקל ש"אבד" בשתייה.
• באימון וטיול שנמשך עד שעתיים, מומלץ לשתות מים. באימון וטיול מעל שעתיים, מומלץ להוסיף למים גם משקאות ספורט (איזוטוניים) ומזון וחטיפים, כדי לאזן אובדן גם של מלחים ואנרגיה.
• אין לבצע פעילות גופנית במצב של חולי.
·       חשיפה לשמש
פרט לתרומתה לעומס החום, חשיפה זו מגדילה סיכון לכוויות ועלולה לתרום להתפתחות סרטן עור. לכן מומלץ להימנע מחשיפה לא מבוקרת לשמש. מומלץ ללכת לים או לשחק בחוץ בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחה"צ המאוחרות, ולהימנע מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:00. כשמגיעים לחוף או למגרש, מומלץ לשהות או לשחק בצל ולהתגונן מקרינת שמש חזקה, ע"י בגדים ובגדי ים שלמים (עם שרוולים), ולהשתמש בקרם הגנה (מותאם לגיל וסוג עור, עם מקדם הגנה מעל 15), כובע רחב שוליים ומשקפי שמש.
• ילדים בסיכון מוגבר לחשיפה זו הם תינוקות, בעלי עור בהיר, עור הנצרב בקלות, ג'ינג'ים ובהירי עיניים, בעלי מספר רב של נקודות חן ושומות, ומי שנוטל תרופות המגבירות רגישות לשמש.
• יש להשתמש בקרם הגנה על אזורי העור החשופים, כולל בצוואר, בשכמות ובגב, כ-15 דקות לפני יציאה לשמש, כדי לתת לחומר להיספג ולהתחיל פעולתו. עשו זאת גם לפני ואחרי שהילדים נכנסים למים, ושוב כל שעה-שעתיים כי התכשיר מאבד מיעילותו ככל שהזמן חולף.
נסיעה לים: לכו לחוף מוכרז ומוכר והקשיבו להוראות המציל, כי ים הוא מקום מסוכן גם כשהוא "שקט" ועם דגל לבן. בהגיעכם לחוף, הסבירו לילדים איפה הדברים החשובים (עמדת מציל, עזרה ראשונה, מקלחות), ומה עושים אם "הולכים לאיבוד". מנעו כניסת ילדים קטנים פנימה ("לעומק"), והשגיחו על הבוגרים. אפשר לחפור להם בריכה על החוף


(כמשחק) ולמלא אותה במים, או לשבת איתם במים רדודים. הביאו משקפות למקרה שהילדים ירצו לצלול, כי המים מלוחים שורפים בעיניים, והיזהרו מהמדוזות שמתחילות לבוא לחופינו.
עבודה בקיץ: תלמידים רבים אוהבים לעבוד בקיץ כדי להתנסות בתחומים שונים ולממן פעילויות ורכישות שונות. ניתן לעבוד וגם לשמר כושר גופני בענפים כגינון/משתלה, הדרכה ופיקוח בפארק טיולים/שעשועים ומועדוני כושר, בקייטנות ספורט, באבזור ורחיצת מכוניות, או ללמוד ולהשתלב
בעבודה כעוזר לבעלי מקצוע שונים. בכל עבודה בה תחפצו, שמרו על כללי הזהירות והבטיחות הנהוגים במקום העבודה ואלו המופיעים למעלה.
חוגי ספורט: כושר גופני נמוך הוא גורם תמותה מספר 1 בעולם. שלבו את הילד והמתבגר בפעילויות גופניות בקיץ בהתאם לגילם, כושרם וכישוריהם. פעילות זו תסייע בשיפור רכיבי כושר, תימנע השמנה וסיבוכיה, תעלה מסת עצם (זה הזמן הנכון לכך!), ותסייע לדימוי וביטחון עצמי שלהם. סקר של המרכז הלאומי לבקרת מחלות מצא כי הפעילות הגופנית הפופולארית בבני נוער בישראל היא פעילות אירובית לסוגיה השונים. למקום השני הגיעו משחקי כדור (בעיקר בבנים), ולאחר מכן הליכה (בעיקר בבנות). בהמלצותינו נתמקד הפעם בענפים נוספים, כדי לגוון ולהרחיב את הידע שלכם בתחומים אלו.
א. אימוני כוח: בניגוד לאמונה הרווחת בציבור, אימוני כוח לא פוגעים בצמיחה ומומלצים לבני 6 ומעלה. בהדרכה נכונה, הילד צפוי לשפר מיומנויות גופניות, כוח שריר (ב-20% ומעלה) ומסת עצם, ואף ליהנות מכך.
ב. שחייה: רכישת מיומנות שחייה תשפר כושר גופני, גמישות וכוח שריר, ותאפשר לילד ולמתבגר לחזור ולשחות גם בגיל מבוגר. לכן מומלץ ללמוד ו/או לשפר מיומנות שחייה בקיץ.
ג. רכיבת אופניים: השתלבות בקבוצת רכיבה מתאפשר לילד ולמתבגר לשפר מיומנויות ולהשתלב במקצוע ייחודי זה.
ד. טריאתלון: מי שכבר רוכב ושוחה, או מרגיש בנוח לעסוק בענפים אלו, יכול לנסות ולהשתלב בקבוצת טריאתלון של ילדים ונוער, ולשדרג את כושרו ואת המיומנויות הגופניות שלו.
ה. ריצות שטח וניווט: מי שאוהב לרוץ, יכול להשתלב בקבוצות ייחודיות אלו לילדים ובני נוער, עם אתגר והנאה ייחודיים.


ו. שייט וחתירה: מקצועות ימיים אלו דורשים מיומנות רבה, ואין תקופה טובה יותר מהקיץ כדי ללמוד אותם ולהשתלב בהם.
ז. משחקי כדור אחרים: קיץ הוא זמן טוב ללמוד מקצועות ומיומנויות נוספים כטניס וטניס שולחן, כדורעף, כדוריד, ועוד. חוגים אלו יסייעו לילד ולמתבגר להשתלב בתחומים אלו ולפתח מיומנויות חדשות, ויתרמו להתפתחותו הגופנית והנפשית.
נכתב ע"י :
דר' רון גולן, שיקום לב ורפואת ספורט, המרכז הרפואי ע"ש רבקה זיו, צפת, פרופ' דני נמט, מחלקת ילדים, המרכז הרפואי מאיר, כפר סבא ופרופ' יורם אפשטיין, מכון הלר למחקר רפואי, מרכז רפואי ע"ש שיבא, תל השומר מהמכון לאיכות ברפואה והחברה הישראלית לרפואת ספורט, הר"י.

יום שבת, 24 ביוני 2017

טיפים ועצות שיעזרו לשמור ולהאט את תהליך ההזדקנות מאת: שרית יוכפז




באדיבות הרבלייף – דרך חיים

ההזדקנות היא תהליך טבעי שמתרחש בגוף של כל אחד ואחד מאתנו.  אנו אמנם לא יכולים לעצור את השעון או להחזיר את הזמן אחורה, אבל כן יכולים להאט את תהליך ההזדקנות על ידי אימוץ סגנון חיים פעיל ובריא.

מומחי חברת הרבלייף מעניקים  טיפים ועצות שיעזרו להאט את תהליך ההזדקנות:





הבעיה: ירידה בצפיפות העצם
ככל שאנחנו מתבגרים ומזדקנים, העצמות מאבדות מהמסה שלהן באופן טבעי, בעיקר, אגב, אצל נשים שעברו את גיל המעבר. כשהעצמות מאבדות סידן ומינרלים אחרים, הן הופכות להיות שבירות יותר. ירידה בצפיפות העצם עלולה גם לגרום לשינויים ביציבה, מכיוון שלעמוד השדרה קשה יותר לתמוך בגוף.
מה עושים?
פעילות גופנית היא דרך נהדרת לשמור על בריאות של צפיפות העצם, במיוחד פעילות גופנית בעצימות גבוהה, כמו הליכה, ריצה או קפיצה. אם תשמרו על המפרקים שלכם בתזוזה, הסיכוי שתחוו איבוד תנועה וכאבים במפרקים, שנובעים מחוסר פעילות, יהיה נמוך יותר.
הבעיה: איבוד מסת שריר
סקרופניה, או ניוון שרירים, היא בעיה שפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם, שנגרמת כתוצאה מאיבוד מסת שריר. הגורמים המשפיעים על איבוד מסת השריר כוללים בעיות הורמונליות ועצביות ותזונה לקויה. איבוד מסת שריר גורם לכך שהכוח ייחלש עם השנים ומתח השרירים ירד.




מה עושים?
שילוב של פעילות גופנית המערבת התנגדות ומשקולות בשגרת האימונים יכול לעזור להאט את תהליך איבוד מסת השריר. הרמת משקולות או פעילות גופנית בעזרת משקולות תסייע לבנות את השריר ולשמור על הכוח לאורך השנים.
 הבעיה: שינויים הורמונליים
חשבתם שגיל המעבר הוא סממן להזדקנות אצל נשים בלבד? תתפלאו לשמוע ששינוים הורמונליים מתרחשים באופן טבעי גם אצל גברים, וגם גברים סובלים מסימפטומים שונים של גיל המעבר. שינויים הורמונליים בהזדקנות יכולים להיות מלווים בשינוי במשקל, תשישות וירידה בחשק המיני.
מה עושים?
שינויים הורמונליים יכולים להיות גורם מלחיץ, כך שחשוב למצוא את האיזון בחיים ולבצע פעילויות מפחיתות לחץ. יוגה, מדיטציה או אפילו שילוב של פעילות חדשה בחיי היומיום שלכם יכולים כולם לעזור לכם להתמודד עם ההשפעות של השינויים ההורמונליים על הגוף.
ככל שאנחנו מזדקנים, אנחנו מבינים טוב יותר את היכולות שלנו ואת המגבלות שלנו. אם נשכיל להקשיב לגוף שלנו, נוכל לקבל החלטות טובות יותר להמשך החיים. חשוב להבין שתזונה ופעילות גופנית משפיעות על התחושות הגופניות והמנטליות שלנו, ושמירה על הגוף על בסיס יומיומי כבר עכשיו יכולה לעזור להרגיש צעירים יותר בהמשך החיים.
מחקרים רפואיים רבים על הזדקנות מוכיחים פעם אחר פעם, שפעילות גופנית מסייעת להאט את תהליך ההזדקנות ושומרת על הגוף בריא ככל האפשר. פעילות גופנית עקבית, מאתגרת ומהנה במהלך החיים היא אחת הדרכים הטובות ביותר להילחם בסימני ההזדקנות.
אם אתם מרגישים שאתם חווים שינוי פתאומי בגוף או ברמת הכושר, כדאי, כמובן, להתייעץ עם רופא המשפחה, אבל שמירה על אורח חיים פעיל ובריא תסייע להגיע מוכנים יותר אל הזקנה. זכרו שהדרך אל מעיין הנעורים מתחילה בנעילת נעלי הספורט שלכם!

לטיפים נוספים היכנסו לאתר חברת הרבלייף:

יום שני, 19 ביוני 2017

רופא העיניים ש'מאיר' את ילדי עלה מאת: שרית יוכפז


רופא העיניים ש'מאיר' את ילדי עלה
פרופ' פנחס נמט מגבעת שמואל,מבכירי רופאי העיניים בישראל מגיע מדי תקופה למרכז עלה בבני ברק ומטפל בילדי המרכז שסובלים מבעיות התפתחותיות קשות."הידיעה שאתה עוזר ומקל על חיי הילדים זו תחושה עילאית שאין שניה לה", הוא אומר

פרופ' פנחס נמט (81) תושב גבעת שמואל הוא מבכירי רופאי העיניים בישראל ובמשך עשרות שנים עברו תחת ידיו אלפי ילדים ובוגרים. פרופ' נמט שימש במשך עשרות שנים כרופא עיניים בבית החולים איכילוב ולאחר מכן כיהן כראש מחלקת עיניים בבית החולים אסף הרופא (ע"ש יצחק שמיר).

כיום, כאשר הוא כבר בגיל פנסיה וכחלק מפעילויותיו ההתנדבותיות הוא מגיע עם מכשור מתקדם למרכז עלה בני ברק לילדים עם צרכים מיוחדים ובעיות התפתחותיות קשות ומבצע בדיקות עיניים לילדי המרכז. במסגרת עבודתו מבצע פרופ' נמט בדיקות עיניים, מאבחן, ומטפל. "משמעות הראייה אצל ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית במצבים כאלה הוא שונה בתכלית", הוא מסביר. "לדוגמה, כשמגדירים מטופל רגיל הגדרת עיוור, לרוב ייתכנו שרידי ראיה, אבל במקרה של דיירי עלה חלקם חסרי ראייה לחלוטין כשכושר ראייתם מתמצה ביכולת לזהות צבע אדום בחשיכה, שזה למעשה עיוורון כמעט מלא. לכן משקיעים מאמץ בתרגול ראיה זו באמצעים שונים, ובתרגול בחדר חושך עם אמצעי גירוי מיוחדים."

עוד הוא מסביר כי "לפעמים ישנם ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית שנראה כי אינם מגיבים לתנועה ומייחסים זאת לכך שהם אינם רואים או שהם פשוט לא מתייחסים מסיבות קוגניטיביות שונות, אך מתוך הבדיקות עולה כי הם בעלי מספר גבוה במיוחד ולאחר בדיקה אני מגלה שניתן לעזור להם ובאמת לאחר הטיפול רואים שיפור.לדוגמה, אחת הבנות עמדה על 'עמידון' (סוג של כיסא עומד שמאפשר למטופל לעמוד במצב מאוזן) הייתה מנותקת מכל מה שקורה סביבה. לאחר בדיקה מצאתי שהיא זקוקה למשקפיים עם מספר גבוה מינוס 9 שזהו מספר גבוה מאוד הגורם לראייה לקויה ביותר, אך היא סירבה להרכיב משקפים. הצעתי לבצע ניתוח לייזר שמבוצע עם טיפות עיניים בלבד, אבל במקרה של אותה ילדה לא ניתן היה לטפל עם טיפות עיניים בלבד, שכן במסגרת הטיפול צריך לדאוג שהיא לא תזוז ותשתף פעולה ולכן הטיפול בוצע בהרדמה מלאה. כשהיא התעוררה הייתה התרגשות גדולה שלה, של הוריה ושל הצוות המטפל. אביה הסביר שיש לו עכשיו ילדה שונה לגמרי- ערנית מאוד ושהיא מגיבה אחרת ושמחה מאוד. לפעמים טיפול קטן מוסיף המון לאיכות חייהם של הילדים המתוקים האלה שחייהם מורכבים ביותר. בטיפול בילד רגיל, ניתן לבדקו ללא קשיים, ניתן לחזות את תוצאות הטיפול ובעת הצורך להשתמש ברטייה או בתרגולים. ילדי עלה לעתים מונשמים, לרוב מסרבים להרכיב משקפיים ותודות למסירות יוצאת מן הכלל של הצוות ניתן לטפל בהם."

למרות שחווה כמעט הכל לאורך הקריירה המקצועית, פרופ' נמט מודה שדווקא בעבודה מול ילדי עלה הוא חש התרגשות רבה:"אין דבר מרגש יותר מילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית קשה ועמוקה שהוריהם אומרים לי כי הם חשים לאחר הטיפול שזכו בילד חדש. אמנם טיפלתי בסוגים שונים של אנשים וילדים גם דרך עמותות שונות, אבל ברמות קושי כאלה הידיעה שאתה עוזר ומקל קצת על חייהם הינה תחושה עילאית ומיוחדת. צריך לזכור שלמעשה ילדים במצבים קשים כמו ילדי עלה לא היו מגיעים למרפאה כדי להיבדק כי התניידותם למרפאה הינה תהליך מורכב. לכן, אם יש ביכולתי לעשות את המעט ולהגיע ולעזור זוהי זכות גדולה".

בעלה מסבירים כי ההגעה של פרופ' נמט והטיפול המסור שלו בילדים חוסך שעות של עמידה בתור בקופות או בתי חולים עם הילדים, מאפשר טיפול מסור מקצועי ומדויק ונותן לילדים תחושה שהם חשובים ושווים כמו כל אחד אחר.
צוות עלה מטעים: " חשוב לציין כי לפרופ' נמט גישה ייחודית לטיפול בילדי עלה היקרים. הוא מצליח להתמודד עם השילוב המורכב של חוסר קבלת משוב ושיתוף פעולה מהילד מצד אחד ומוגבלותו הפיזית מאידך ולהגיע לאבחנה ודרך הטיפול הנחוצים.


המנהל הכללי של רשת עלה הרב יהודה מרמורשטיין ביקש להודות לפרופ' נמט על הטיפול המסור בילדים: "אנשים כמו פרופ' נמט, שמגיע אלינו גם בגיל הפנסיה, הם דוגמא ומודל ליחס שאנחנו האנשים הבריאים צריכים לתת לאנשים עם מוגבלויות. בלי פוזות או רעש וצלצולים הצוות של עלה ואנשים כמו פרופ' נמט עושים טוב לילדים שלנו ומוכיחים עד כמה החברה הישראלית היא מקום שטוב לחיות בו"

יום שבת, 17 ביוני 2017

ברכות חמות לשר החינוך, נפתלי בנט, על שהגיע לסיכום עם הישיבות הקטנות על החרגתן לשנה ממסגרת תקנות החוק לפיקוח על איכות המזון ותזונה נכונה במוסדות הלימוד בישראל מאת: שרית יוכפז


פרופ איתמר רז.

ברכות חמות לשר החינוך, נפתלי בנט, על שהגיע לסיכום עם הישיבות הקטנות על החרגתן לשנה ממסגרת תקנות החוק לפיקוח על איכות המזון ותזונה נכונה במוסדות הלימוד בישראל
, משגר פרופ' איתמר רז יו"ר 'האחודה (קואליציה) - לאורח חיים בריא בישראל', המייצגת את ארגוני המגזר השלישי, רופאים, דיאטנים, ארגוני הורים ועוד

לדבריו: "אנו שמחים, שהפניות האישיות לשר בנט בעניין תקנות החוק לפיקוח על איכות המזון במוסדות החינוך, שתקועות בוועדת החינוך של הכנסת כבר 4 שנים, מאז ימיו של שר החינוך בעבר, גדעון סער, יאושרו סוף סוף, ומקווים, שח"כ יעקב מרגי שמסייע לנו, יצליח להשלים את המהלך, כדי שב-1 בספטמבר הקרוב, כשני מיליון תלמידים במוסדות החינוך ייהנו ממזון בריא יותר ומפוקח".
פרופ איתמר רז'.

יום שני, 12 ביוני 2017

יואב רובינשטיין התמנה למנכ"ל קבוצת שחל דירקטוריון קבוצת שחל, המובילה במתן שירותי ניטור ואבחון מרחוק של חולי לב וריאה מאצ:שרית יוכפז


יואב רובינשטיין התמנה  למנכ"ל קבוצת שחל

דירקטוריון קבוצת שחל, המובילה במתן שירותי ניטור ואבחון מרחוק של חולי לב וריאה והמפתחת  פתרונות מתקדמים  בתחום הטלרפואה, אישור את מינויו של יואב רובינשטיין  למנכ"ל הקבוצה.

מדריקטוריון החברה נמסר כי "תפקודו של יואב בחברה, בחמש השנים האחרונות, לצד הידע והנסיון הרבים שצבר כמנהל פיתוח עסקי בתעשיית קרנות ההון הפרטיות, יובילו את קבוצת שחל לצמיחה תוך ביסוס מעמדה כחברה מובילה בתחומה"

יואב רובינשטיין אמר היום: "אני מודה לדירקטוריון הקבוצה על הצבעת האמון בי ומצפה להמשך עבודה משותפת עם בעלי החברה והנהלתה למען הצלחתה של קבוצת שחל"


יואב רובינשטיין (44) הצטרף לקבוצת שחל ב 2012 לתפקיד סגן נשיא החברה ומנהל הפיתוח העסקי. קדמו לכך תפקידי ניהול השקעות בקרן ההשקעות אייפקס פרטנרס ויועץ בכיר בקבוצת סבן קפיטל .
ליואב תואר ראשון במנהל עסקים מהמרכז הבינתחומי 


על קבוצת שחל:

שח"ל הוקמה ב-1987 כחברה שמפעילה קו פרטי של ניידות לטיפול נמרץ למנויים, והפכה לחברה מובילה במתן שירותי ניטור ואבחון מרחוק של חולי לב וריאה מסוג CHF (אי ספיקת לב) ו COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), שעיקר פעילותה בגרמניה ובישראל. שירותי הניטור של שח"ל, מאפשרים מדידה מרחוק של משקל החולה, לחץ הדם שלו, מידת החמצן בדם ועוד, וכך מצמצמים את ההוצאות הרפואיות של קופות החולים וחברות הביטוח. היום נסחרת החברה בבורסה של ציריך לפי שווי של 76 מיליון פרנק שוויצרי.

קבוצת שחל – בעלים
קבוצת ציי מנקה Cai Mengke – 30.95%
קבוצת אלרואי – 23.90%
הימלאיה ניהול נכסים- 16.72%
G.Z אחזקות וניהול – 8.78%
ציבור – 19.56%


יום ראשון, 11 ביוני 2017

ראיון עם ד"ר נועם דיין .זהירות מדוזה- כיצד לטפל בעקיצה של מדוזה? מאת: שרית יוכפז

זהירות מדוזה- כיצד לטפל בעקיצה של מדוזה?/ד"ר נועם דיין*
קשה להתעלם מנוכחותם של בעלי החיים הימיים המבקרים אותנו מדי קיץ, עם פתיחת עונת הרחצה. התחממות מי הים מביאה אלינו מאות מדוזות מדי עונה, ונראה כי הן כאן כדי להישאר. אמנם מרבית הזנים המגיעים לחופי ישראל אינם נחשבים למסוכנים, אך צריבה של מדוזה יכולה להיות מאוד כואבת, ולהציק למשך מספר ימים. כשמדובר בצריבה בקרב ילדים ותינוקות יש צורך בהקפדה יתרה, ולא להתעלם.

איך נגרמת עקיצה של מדוזה ומה נרגיש כשזה קורה?
עקיצת מדוזה היא בעצם כוויה כימית, הנגרמת מהפרשת חומר רעיל. מיד עם מגע תאי הארס של המדוזה עם העור מרגישים כאב ותחושת צריבה חזקה. אדמומיות באזור הפציעה עלולה להופיע תוך דקות, ולפעמים גם אחרי שעות.
מה עוד נרגיש?
·        הפצע עלול לגרד במקום הצריבה וכן באזורים סמוכים
·        עלולה להתפתח שלפוחית באזור הצריבה
·        יתכן כי למספר דקות יהיה העדר תחושה

איך מטפלים בצריבה של מדוזה:

·        יש לשטוף במיידי את אזור הצריבה עם מי ים או חומצה אצטית (חומץ ביתי) ולהרחיק את הארס מהגוף. אם אין בידיכם חומץ, שאלו את הנופשים מסביב, או הגיעו לנקודת מד"א בחוף. החומצה מנטרלת את הארס ותקל על הכאב. 
·        היעזרו בענף או במקל כדי להזיז רקמות מדוזה שנותרו על העור.
·        אין לשפשף או לחמם את אזור הצריבה, כדי לא להחדיר ארס נוסף לגוף.
·        אין לשטוף את אזור הצריבה עם אלכוהול, הדבר עלול להחמיר את הפציעה.

·        כדי להקל על הכאבים, עטפו קרחון במגבת והניחו בעדינות על המקום הפגוע. לחלופין ניתן למרוח תכשירי אלוורה או קרם נגד עקיצות וגירויים שניתן למצוא בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא.

במרבית הפעמים, כאבי הצריבה יעברו תוך מספר שעות ולעיתים גם כמה ימים בודדים. צריבה של מדוזה זוהי תופעה שכיחה ונפוצה שניתן לטפל בה בכמה שלבים פשוטים. יחד עם זאת אין להתעלם מתופעות לוואי אם מתפתחות כאלה אחרי הצריבה, כמו חולשה וחום, תחושת סחרחורת וכאבי ראש חזקים, בחילות והקאות. במקרה כזה כדאי להתייעץ עם רופא, וכן בכל מקרה של פגיעה בתינוקות.

בתרבויות שונות מקובל לטפל בצריבות מדוזה על ידי הטלת שתן, נושא שהשתרש גם בישראל. אך חשוב להבין כי הדבר כרוך בסיכון בריאותי, זאת עקב זיהומים שונים. מאחר ואנו חיים במדינה מערבית וברוב המקרים צריבת מדוזה לא נחשבת למצב חירום (בניגוד לאזורים אחרים בעולם בהם לעיתים ישנן מדוזות העלולות להמית אדם) ישנם תחליפים ראויים יותר כמו חומץ ביתי או משחות שונות, שהם זמינים ויעילים יותר.  




*ד"ר נועם דיין הוא מומחה ברפואת ילדים