Translate

יום רביעי, 14 בדצמבר 2022

שיבא - המרכז לרפואת הסרטן / אונקולוגיה / גידולי ריאות / סרטן ריאות / סוגים ושלבי המחלה סוגי סרטן ריאות ושלבי המחלה. מאת: שרית יוכפז

 

התקיים אתמול כנס שנתי במלון דניאל הרצליה פיתוח. יום עיון בנושא סרטן ריאה  בחסות העמותה הישראלית לסרטן ריאה.

התקיימו פאנלים עם רופאים  ראשי מחלקות וחולים ובני משפחתם.

                                   מאת: שרית יוכפז



                                                                 פרופסור ניר פלד משערי צדק



                                              מימין פרופסור דורית שחם מנהלת בהדסה   יחידת c.t                                ודימות    בית החזה ביום עיון

בין הרופאים היה פרופסור ניר פלד. מנהל המכון האונקולוגי בשערי צדק. ד"ר אמיר בר שי מבית חולים איכילוב .ועוד רופאים בכירים.

התקיים פאנל רופאים אונקולוגיים טיפולים. חידושים.  והעתיד לבא. פאנל התמודדות נפשית. פאנל התמודדות עם תופעות לוואי היה מקצועי  וחשוב.

גילוי נאות הייתי ביום עיון . אוסיף עוד  בהמשך  לכתבה טיפולים חדשים ועוד..

                          


    

  הכתבה באדיבות:

 שיבא - המרכז לרפואת הסרטן / אונקולוגיה / גידולי ריאות / סרטן ריאות / סוגים ושלבי המחלה

                     סוגי סרטן ריאות ושלבי המחלה

קיימים שני סוגים עיקריים של סרטן ריאות: סוג תאים לא קטנים, (Non-Small Cell Lung Cancer) NSCLC, שפוגע ב-85% מהחולים, רובם מעשנים, וסוג תאים קטנים (SCLC) שפוגע בשאר החולים, מעשנים בלבד. שני הסוגים הם תאים ממאירים ברקמת הריאות שגודלם ואפיונם המולקולרי נקבעים לפי המראה שלהם במיקרוסקופ. קיימים סוגים נוספים של סרטן ריאות, אבל הם נדירים יותר.


סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC)

סרטן ריאות מסוג SCLC מתקדם מהר מאוד ונחשב לאגרסיבי ביותר; החלוקה האין-סופית של התאים הממאירים בריאות, שמובילה לגידול, מתקיימת בסרטן זה בשל מוטציות רבות. אלו נגרמות מכיוון שהכימיקלים והרעלים שבטבק פוגעים בדנ"א (החומר התורשתי שבגרעין התא) ובמנגנוני התיקון שלו. המוטציות הרבות מובילות לשפעול התהליך הסרטני בריאות ובהמשך לשליחת גרורות לאיברים מרוחקים כגון המוח, הכבד והעצמות. עם זאת, הקצב המהיר של חלוקת התאים הופך אותם לפגיעים יותר לכימותרפיה וקרינה, ולכן לרוב טיפולים אלו הם אפקטיביים מאוד.  


סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים NSCLC))

סרטן ריאות מסוג NSCLC נחלק לכמה תתי-סוגים:

אדנוקרצינומה: גידול NSCLC הנפוץ ביותר. הוא מתפתח בתאי הבלוטות של הריאה שאחראים על שחלוף הגזים בין הדם לאוויר הנשאף, ומיקומו שכיח בהיקף הריאה. 

קרצינומה של תאי קשקש: לעומת אדנוקרצינומה הנוטה להתפתח בהיקף הריאה, גידול מסוג קרצינומה של תאי הקשקש מתפתח לרוב בתאים המצפים את הסמפונות (הצינורות שדרכם עובר האוויר מקנה הנשימה לריאות).

בעבר קרצינומה של תאי קשקש היה הסוג הנפוץ ביותר, אולם בעשורים האחרונים אדנוקרצינומה נהפך לכזה. הסיבה לשינוי היא כפי הנראה העלייה בעישון סיגריות עם פילטר. בעישון ללא פילטר נכנסים לריאה חלקיקים גדולים יותר של הרעלים והכימיקלים המסוכנים שנמצאים בטבק, אשר נעצרים בדרכי האוויר העליונות, שבהן אופי התאים הוא קשקשי. בעישון עם פילטר החלקיקים שנכנסים קטנים יותר, מגיעים לעומק הריאה, שם מדובר בתאי בלוטות, שבהם כאמור מתפתח סרטן מסוג אדנוקרצינומה.

קיים גם סרטן ריאות מסוג NSCLC שבו מעורבים כמה סוגי תאים, כגון אדנוקרצינומה וקרצינומה של תאי הקשקש.


סוגי סרטן ריאות נוספים (נדירים ביותר)

מזותליומה: סוג של סרטן אגרסיבי שפוגע בתאי הקרום המצפה את הריאות, אשר לרוב קשור לחשיפה נשימתית (אפילו קלה עד מתונה) לסיבי אסבסט.

קראו עוד על גורמי הסיכון לסרטן ריאות

קרצינואיד בריאות: גידול שמקורו בתאים נוירואנדוקריניים – תאי עצב שמייצרים הורמונים ומפוזרים בריאות ובאיברים נוספים. גידול מסוג קרצינואיד גדל לרוב באטיות, ויכולות לחלוף שנים רבות עד להופעת תסמינים ולאבחון. רק במקרים נדירים ביותר הוא מתקדם במהירות ומתפשט לרקמות סמוכות ולאזורים נוספים בגוף. הסיבה המדויקת להיווצרותו אינה ידועה, אך קיימת השערה שמחלות תורשתיות (כגון נוירופיברומטוזיס) מעלות את הסיכון לחלות בו.

סרקומה של רקמות רכות בריאות: סרקומה הוא גידול נדיר ביותר שמתפתח ברקמות קשות (עצמות) או ברקמות רכות כגון שרירים, גידים, עצבים היקפיים, כלי דם, סחוס, שומן ודפנות האיברים. לכן הוא יכול להתפתח בכל מקום בגוף וגם בריאות. גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם גיל (50 ומעלה), ליקויים גנטיים תורשתיים מסוימים, וטיפול קרינתי בגלל סרטן אחר.


שלבי המחלה

כל גידול סרטני מוגדר על ידי הסוג ההיסטולוגי (כלומר, אופי התאים המרכיבים אותו) ומידת התפשטותו (כלומר, שלב המחלה). ההגדרה המדויקת של סוג המחלה והשלב שבו היא נמצאת נעשית על ידי הרופא/ה המטפל/ת על סמך כלל הנתונים של המטופל וחשובה לקביעת הטיפול שיינתן לו.

שלב 1: מדובר בגידול קטן בריאה, שנמצא במקום שבו ניתן לכרות אותו בניתוח או לחסלו בטיפול קרינתי.

שלב 2: גם כאן מדובר בגידול קטן יחסית אולם גדול יותר מזה של שלב 1. בדרך כלל גם הוא ניתן לכריתה או לטיפול בקרינה. לעתים הוא יערב גם בלוטות לימפה, מה שמעיד על האגרסיביות שלו, ואז, אם יטופל בהצלחה, יש לשקול תוספת של טיפול כימותרפי ("טיפול משלים").

שלב 3: לרוב מדובר בגידול שהתחיל בריאה והתפשט לבלוטות לימפה בחלל החזה בין שתי הריאות (אזור הנקרא המיצר/ מדיאסטינום בלעז) ולכן קשה יותר לכרות אותו ונדרש טיפול משולב – קרינה וכימותרפיה שניתנות בו-זמנית. מאחר שמדובר בגידול שעדיין לא התפשט בגוף, לעתים הוא ניתן לריפוי מלא.

שלב 4: גידול סרטני שהתפשט בגוף, מעבר לריאה ולבלוטות הלימפה – מצב שאינו ניתן לריפוי. גם אם הוא שלח גרורות בודדות, ואפילו אם (תיאורטית או מעשית) ניתן לכרות את כולן, קיומן מעיד על פיזורו בגוף. לכן מטרת הטיפול בשלב זה היא לעכב את התפתחותן ככל האפשר. אפשרויות הטיפול הן תרופות ביולוגיות, אימונותרפיות או כימותרפיות, או משלב של אימונותרפיה וכימותרפיה.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה