Translate

יום שלישי, 14 בנובמבר 2023

מנצחים את החרדה: 5 רבדים להתגבר על הפחד- מאת: שרית יוכפז

מלחמת חרבות ברזל יצרה בכל אחד מאיתנו מימד של פחד וחרדה בסבירות נמוכה או גבוהה למציאות הנוכחית ואולי למה שעתיד לבוא. ד"ר פינחס לוזון  פסיכולוג חברתי-ארגוני, מטפל בילדים נוער ומבוגרים, יחידים וזוגות, מהמרכז הרפואי 'מדיקל טופ' מציע 5 רבדים להתמודדות, ולשדר לסביבה ולילדיה שגרה בטוחה:

                                      מנצחים את החרדה: 5 רבדים להתגבר על הפחד


                                             צילום: מדיקל טופ


שיטת הטיפול שמציע ד"ר לוזון מתמקדת בקשרים שבין היחיד ובין סביבתו החברתית עם דגש על טיפול ממוקד שינוי התנהגות דרך ניתוח רגש, מחשבה וסביבה חברתית. כלומר הטיפול בנוי על פענוח המארג הפנימי  של הנפש ומוכוון לשינוי פעיל של ההתנהגות של היחיד בחברה. בהתאם, הטיפול ממוקד מתן מענה לתופעות של דיכאון, חרדה, טראומה, הפרעות רגשיות, חשיבה טורדנית, טיפול רגשי בקרב נוער וילדים, פחדים, התנהגות מסכנת, התמכרויות, והתמודדות עם מתח קיצוני ופחד מתמיד.


1.הרובד התפקודי – חייבים לבנות לעצמינו סדר יום פעיל. בימים כתיקונם נכון לשמר רמת פעילות יצרנית ככל נשיתן ובימים של מלחמה, על אחת כמה וכמה. הפעלתנות משמרת דפוסי חשיבה בריאים ומחסום לשבר נפשי. על כל אחד ואחת, מוטלת האחריות האישית והחברתית, לבנות לעצמו ולעצמה סדר יום ושבוע שישמרו רמה טובה של מתח תפקודי. לכן חשוב כמה שניתן להפחית פעילות פאסיבית כמו צפייה בטלוויזיה או במדיה תקשורתית אחרת.


2.הרובד החברתי – עצה שטובה תמיד, נכונה עכשיו פי כמה: הימצאו כמה שניתן בחברת אנשים שאוהבים אתכם. חזקו קשרים משפחתיים וחברתיים. הרבו במפגשים עם מי שאתם אוהבים ואוהב אתכם. בכל זמן נתון ובפרט בימים אלה, הרבו שיח ומפגשים עם אנשים אוהבים אתכם, חברים ומשפחה.


3.רובד החשיבה – ידוע שאין שתי מחשבות שעוברות בראש בזמן אחד. אסור לתת למחשבות שליליות ולדמיונות שליליים להיכנס לראש. זה משום שלדמיונות שליליים יש נטייה להפוך למחשבות טורדניות ובמקרים רבים זה מזיק, ואף יכול להיות מסוכן.  מותר לדעת מה קרה בטבח של שבת, ה7 באוקטובר, יום שמחת תורה בעוטף עזה, אך לא לדמיין איך זה היה נראה, שכן הדמיון עלול לייצר מחשבות טורדניות ללא הרף ואף חרדות.


4.רובד הרגש – רגש הוא גורם חזק בכל הנוגע להנעה למעשה. לכן הכלל בנוגע לרגש הוא, שרגש אמור לשמש אותנו ולא לשעבד אותנו. לכן צריך לצרוך אותו באופן מדוד ומושכל. למשל, עלינו להימנע כמה שיותר מחיכוך עם גורמי מדיה ואחרים שכל מטרתם היא להפעיל אצלנו את הממד הרגשי ברמות מוגזמות. השתדלו לשמור על מנת רגש שמאפשרת לכם להמשיך לתפקד ברמה טובה.


5. רובד האמונה – אמונה היא כוח פסיכולוגי שצריך להשתמש בו בדרך כלל ובפרט בתקופת משבר. האמונה נתפסת בכל חייו של אדם בצורה אחרת, אך בתקופה כזו מומלץ מאד להפעיל את כוח האמונה. כיהודים (לא משנה אם דתיים יותר, פחות, או בכלל לא), חובה עלינו להאמין שיהיה טוב, שהטוב ינצח. האמונה היא ברמה הרוחנית דתית, ברמה הגשמית וברמה הביטחונית שחיילי צה"ל וכוחות הביטחון נלחמים למען מדינת ישראל, בצורה הטובה ביותר, בצורה החזקה ביותר ולהאמין בזה ובהם. ובעיקר להאמין שמכל משבר נצא מחוזקים יותר. 

עלינו להאמין ולבטוח באמונה, להאמין ולחזק את מערכת הביטחון ושבעזרת ה' יהיה טוב, שאנחנו נתגבר ושאנחנו ננצח.

ד"ר פינחס לוזון, פסיכולוג חברתי-ארגוני, מטפל בילדים נוער ומבוגרים, מעניק שירות במרכז הרפואי 'מדיקל טופ' בראש פינה, ופרטים נוספים- 073-3310440


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה