בעקבות חשיפתה האישית של עדי הימלבלוי בהידבקות במחלת שלבקת חוגרת, ד"ר להבית אקרמן מומחית ברפואת עור מסבירה על המחלה ועל דרכי
שלבקת חוגרת:
מחלה כואבת שעלולה להותיר סימנים –
וכיצד ניתן למנוע זאת
ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור מסבירה על התופעה
המחלה שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, אך יכולה להופיע גם באוכלוסיות בריאות. מעבר לכאב העז ולתסמינים העוריים, שלבקת חוגרת עלולה להוביל לסיבוכים ממושכים כגון נוירלגיה פוסט-הרפטית (כאב עצבי כרוני) ואף להשאיר כתמים וצלקות על פני העור.
אילו טיפולים יכולים לסייע להחלמה מהירה יותר? האם ניתן למנוע את הפגיעה העורית? ומהם הצעדים שאפשר לנקוט כדי להפחית את הסיכון מלכתחילה?- ד"ר להבית אקרמן, ממחית ברפואת עור מסבירה:
"השלפוחיות העוריות של שלבקת חוגרת מתחילות להתייבש תוך 7-10 ימים ובדרך כלל נעלמות לחלוטין בתוך 2-4 שבועות. עם זאת, אצל חלק מהמטופלים, בעיקר מבוגרים או בעלי מערכת חיסון מוחלשת, הפצעים עלולים להחלים באיטיות רבה יותר".
האם הפצעים עלולים להשאיר סימנים?"כן. אצל חלק מהחולים, במיוחד אם הייתה דלקת משמעותית או זיהום משני באזור הפצעים, עלולים להיוותר כתמים כהים (היפרפיגמנטציה), צלקות או שקעים בעור." מוסיפה ד"ר אקרמן.
כיצד ניתן למנוע צלקות ולשפר את מראה העור לאחר המחלה?
1.שמירה על היגיינה וטיפול נכון בפצעים – יש להימנע מגירוד השלפוחיות ולהשתמש במשחות אנטיביוטיות כדי למנוע זיהום.
2.טיפול תרופתי אנטי-ויראלי מוקדם – נטילת תרופות כגון אציקלוביר, ולציקלוביר או פמציקלוביר בשלבים הראשונים של המחלה יכולה לקצר את משך הפריחה ולהפחית את חומרת הפגיעה בעור. טיפול מעבר לקיצור משך המחלה בחלק מן המקרים יכול לקצר או להפחית את הכאב העצבי המתלווה למחלה. הכאב הזה לעיתים נמשך שבועות ואף חודשים אחרי שהמחלה חולפת ולכן זה חשוב. טיפול מוקדם מעבר לקיצור משך המחלה יכול בחלק מהמקרים לקצר או להפחית אל הכאב העצבי המתלווה למחלה. הכאב הזה לעיתים נמשך שבועות ואףחודשים אחרי שהמחלה חולפת ולכן זה חשוב.
3.משחות ושמנים לשיקום העור – לאחר החלמת הפצעים ניתן להשתמש במשחות המכילות ויטמין E, חומצה היאלורונית או סיליקון רפואי להפחתת הופעת צלקות.
4.טיפולים אסתטיים – במקרים של כתמים או צלקות משמעותיות ניתן לשקול טיפולים בלייזר, פילינג כימי או מיקרונידלינג לשיפור מרקם העור
לסיכום ד"ר אקרמן מבהירה כי המחלה הינה מדבקת במגע כל עוד יש פצעים פתוחים ו /או מפרישים- ובעיקר למי שלא חוסן ולא חלה אבעבועות רוח וגם לאנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת. כמו כן, בעת הופעת סימנים ראשונים מומלץ לפנות למומחה ברפואת עור.