Translate

יום שבת, 30 בנובמבר 2024

באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי: "התחסנות נגד נגיף הפפילומה האנושי והימנעות מעישון, מפחיתים דרמטית את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם וגם בסרטן הפה והלוע, סרטן הפין,מאת: שרית יוכפז

 





 התקיים דיון ועדת הבריאות של הכנסת בראשות ח"כ יונתן מישרקי בנושא דרכי ההתמודדות למיגור וירוס הפפילומה בישראל, באגודה למלחמה בסרטן מעדכנים כי הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה הוא גבוה מאוד בקרב נשים וגברים. כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת נחשפה לפחות לאחד הזנים, ובדרך כלל החשיפה מתרחשת כבר בגיל צעיר, ההידבקות שכיחה מאוד אך יש מה לעשות.

באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי: "התחסנות נגד נגיף הפפילומה האנושי והימנעות מעישון, מפחיתים דרמטית את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם וגם בסרטן הפה והלוע, סרטן הפין, סרטן הפות וסרטן פי הטבעת. החיסון מונע בשיעור גבוה מאוד את ההדבקה ואת התחלואה בעקבות החשיפה לנגיף״.

עוד מוסיפים באגודה למלחמה בסרטן כי:

"מגיל 25 חשוב להתמיד בשגרת בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם. שינויים טרום-סרטניים המאותרים מוקדם ניתנים לטיפול בקלות, וכך אפשר למנוע התפתחות סרטן".

                                   מה ניתן לעשות?

1. להיבדק - באגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים בגיל 65-25 לבצע משטח Hpv. הבדיקה כלולה בסל הבריאות לנשים מגיל 25 עד 54 אחת לשלוש שנים ולנשים מגיל 55 ועד 65 אחת לחמש שנים. על פי משרד הבריאות, נשים מעל גיל 65, אשר לא ביצעו בדיקה ב-10 השנים האחרונות, זכאיות לבצע בדיקה אחת.

2. להתחסן - מומחי האגודה למלחמה בסרטן מפצירים בהורים להקפיד לחסן את ילדיהם נגד הנגיף. החיסון ניתן בשגרה לתלמידי ולתלמידות כיתה ח' במסגרת בית הספר ובמימון משרד הבריאות. מי שלא התחסן במסגרת בית הספר יכול לקבל את החיסון עד גיל 18 בלשכות משרד הבריאות ללא תשלום. בארץ החיסון נמצא בסל עד גיל 18 (לנערות ונערים) ועד גיל 26 לגברים בסיכון מוגבר ובסבסוד הקופות עד גיל 26 לשאר הגברים והנשים. לכל אדם מגיל 27 ועד 45 כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לקבלת החיסון במימון פרטי או במימון חלקי של הביטוח המשלים.

3. להימנע מעישון - מומחי האגודה למלחמה בסרטן ממליצים לנשים ולגברים להיגמל מעישון כדרך יעילה להפחית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם הנגרם מנגיף הפפילומה.

האגודה למלחמה בסרטן עולה באופן רציף בקמפיינים לעידוד התחסנות ובדיקות לגילוי מוקדם. מצורפים איורים וסרטון לשימוש חופשי עם הקרדיט - האגודה למלחמה בסרטן.

פפילומה? זה רק נשמע חמוד

https://www.youtube.com/watch?v=9Nb5GCeaY7Y

יום רביעי, 20 בנובמבר 2024

חודש המודעות הבין-לאומי: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאות בישראל. מאת :יוכפז


גורם התמותה מספר אחת בישראל הניתן למניעה
חודש המודעות הבין-לאומי: כל מה שחשוב לדעת על סרטן הריאות בישראל
בצל המשך המלחמה, ההסלמה בצפון ולרגל חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאות המצוין בחודש נובמבר 2024, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים ומחקרים מרתקים.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף שנת 2024 יאובחנו בישראל כ-2,900 נשים וגברים עם סרטן הריאות וכ- 1,800 ככל הנראה ימותו מהמחלה. מדובר בגורם התמותה המוביל באוכלוסייה בישראל, הניתן למניעה.
עישון סיגריות הוא גורם הסיכון הקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאות. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי גורם לכ - 80% ממקרי המוות מסרטן זה. ככל שמעשנים יותר או נמצאים יותר בסביבה של מעשנים, כך עולה הסיכון לחלות.
הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. הסיכון הולך ופוחת ככל שחולף הזמן, וכעבור 15 שנה לאחר הפסקת העישון, רמת הסיכון משתווה לשאר האוכלוסייה.
כ-20-10% מהאנשים שחלו בסרטן ריאות לא עישנו מעולם. שיעור הנשים שלא עישנו מעולם וחלו בסרטן ריאות גבוה משיעור הגברים שלא עישנו מעולם, ונמצא בעלייה בשנים האחרונות.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "עישון הוא גורם הסיכון המוביל והקריטי ביותר להתפתחות לסרטן הריאות. הסיכון של מעשנים לחלות בסרטן הריאות גדול פי 20 מאשר בקרב לא מעשנים. גם חשיפה לעישון כפוי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. גמילה מעישון עשויה להיות לא פשוטה אך היא בהחלט אפשרית ומועילה בכל שלב, גם לאחר אבחון של מחלת הסרטן. אני מפציר בדור הצעיר לא להתחיל לעשן וקורא למעשנים הוותיקים להיגמל ולהפחית את הסיכון למוות בטרם עת".  
יצוין כי על פי סקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן במהלך שנת 2024 אירועי ה- 7 באוקטובר הפכו לטריגר ללחץ וכשליש מהציבור מכיר מישהו שהונע להתחלה או חזרה לעישון. כמחצית מהם קשורים לשירות הצבאי וכמחצית לא. כ-40% מהמעשנים שינו הרגלים בעקבות המלחמה: 12% חזרו לעשן, 21% מעשנים יותר ורק 7% הפסיקו. כ - 60% נשארו עם אותם הרגלים ומעשנים באותה מידה לפני ואחרי האירועים הקשים. הסקר נערך במימון האגודה למלחמה בסרטן באמצעותIpsos   מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 560 גברים ונשים בני 16-60.
 
מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים חדשים בתחום סרטן הריאות:
מחקר ענק מסין: השפעת תזונה דלת שומן על הסיכון לחלות בסרטן הריאות
סרטן הריאות הוא סוג הסרטן הגורם למספר הרב ביותר מקרי התמותה מסרטן, ולכן יש חשיבות לזיהוי גורמי סיכון הניתנים להשפעה ולשינוי. עד כה היו מעט עדויות על הקשר בין דיאטה דלת שומן ובין הסיכון לחלות בסרטן זה. במחקר חדש, בדקו חוקרים מסין את השפעתה של דיאטה דלת שומן וצריכת סוגי שומן שונים על הסיכון לסרטן הריאות.
החוקרים השתמשו בנתונים שנאספו על ידי מכון הבריאות האמריקאי במשך 8.8 שנים בממוצע, על 98,459 משתתפים בני 55 ומעלה (גיל ממוצע 65.5) ללא היסטוריה רפואית של סרטן. המשתתפים מילאו שאלון תזונה וקיבלו ניקוד על מידת ההיצמדות שלהם לדיאטה דלת שומן על סמך אחוזי צריכת שומן, חלבון ופחמימות מסך הקלוריות. לאחר מכן חילקו את המשתתפים לארבע קבוצות (רבעונים) בהתאם לניקוד שלהם: הרבעון העליון כלל את המשתתפים עם התזונה דלת השומן ביותר, והרבעון התחתון כלל את אלו עם צריכת השומן הגבוהה ביותר.
במהלך המעקב נבדקו שיעורי התחלואה בסרטן ריאות בקרב המשתתפים, ונמצאו 1,642 מקרים, מהם כ-85% היו מסוג סרטן ריאה של תאים לא קטנים (NSCLC). נמצא כי בקבוצה עם התזונה הדלה ביותר בשומן הסיכון לחלות בסרטן ריאה היה נמוך ב-24% לעומת הקבוצה שצרכה את התזונה העשירה ביותר בשומן. השפעה זו בלטה יותר בקרב מעשנים.
כאשר החוקרים בחנו צריכת סוגי שומן שונים, צריכה גבוהה של שומן רווי נמצאה קשורה בעלייה של 35% בסיכון לחלות בסרטן ריאות. כמו כן, אנשים אשר צרכו כמות גבוהה של שומן רווי היו בסיכון מוגבר של 105% לחלות בסרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC), הנדיר יותר, לעומת אנשים אשר צרכו תזונה דלה בשומן רווי. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין צריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות או רב בלתי רוויות (שעדיפות מבחינה בריאותית על פני צריכת שומן רווי) ובין הסיכון לחלות בסרטן ריאות.
לסיכום, נמצא כי בקרב מבוגרים בגיל העמידה, צריכה גבוהה של שומן רווי קשורה בסיכון מוגבר לסרטן ריאות, במיוחד עבור סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (NSCLC), זאת בעוד שדיאטה דלת שומן נקשרה להפחתת הסיכון לחלות בסרטן ריאות באופן כללי.
המחקר פורסם בכתב העת Journal of Nutrition, Health and Aging ב-24 לאפריל 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
 
הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את התמותה מסרטן הריאות
מספר מחקרים מצביעים על תרומתה של הפסקת עישון להפחתת הסיכון לתחלואה ולתמותה מסרטן הריאות. במחקר חדש בדקו חוקרים מסין את השפעת משך הגמילה מעישון על שיעורי ההישרדות והתמותה מסרטן ריאות. לצורך המחקר נאספו נתונים מ-24 מחקרים קליניים שכללו כמעט מיליון משתתפים ממגוון אוכלוסיות, ופורסמו עד פברואר 2023.
הממצאים היו חד-משמעיים: הסיכון לתמותה מסרטן ריאות בקרב נגמלים מעישון היה נמוך בכמעט 50% לעומת מעשנים פעילים.
בפילוח לפי משך זמן הגמילה, נמצא כי אנשים שהפסיקו לעשן לפני פחות מ-10 שנים, 10-20 שנים, מעל 20 שנה, ואלו שמעולם לא עישנו, היו בסיכון מופחת לתמותה מסרטן ריאות ב-36%, 77%, 84% ו-89%, בהתאמה, לעומת מעשנים. החוקרים מדגישים שלמעשה נדרשות 20 שנים של גמילה מעישון כדי להפחית את הסיכון לתמותה מסרטן ריאות, לרמה דומה לזו של אנשים שלא עישנו מעולם.
בנוסף, החוקרים בדקו את ההשפעה של גמילה בסמוך לאבחנה בסרטן ריאות, והתוצאות הראו כי קיימת הישרדות משופרות בשנה, שנתיים וחמש שנים מזמן האבחון, לעומת חולים שהמשיכו לעשן. תוצאות אלה מצביעות על כך כי הפסקת עישון עם קבלת אבחנה של סרטן ריאות היא אסטרטגיה יעילה לשיפור ההישרדות.
לסיכום, החוקרים ממליצים לעודד מעשנים להפסיק לעשן מוקדם ככל האפשר, ובמיוחד מדגישים את החשיבות של עידוד הגמילה במעשנים שכבר אובחנו עם סרטן ריאות.
המחקר פורסם בכתב העת Critical Reviews in Oncology ב-8 במרץ 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
 
גמילה מעישון סמוך לאחר אבחון סרטן משפר סיכויי הישרדות
עישון הוא גורם הסיכון מספר אחת לסרטן ריאות, וקשור לכ-80% עד 90% מן המקרים. במחקר עוקבה חדש ביקשו חוקרים ממרכז הסרטן מ"ד אנדרסון בטקסס לבחון את ההשפעה של גמילה מעישון והעיתוי שלה על ההישרדות של מעשנים שאובחנו עם סרטן.
לצורך כך עקבו החוקרים אחרי 4,526 מעשנים (גיל חציוני 55) אשר אובחנו כחולי סרטן, מהם 782 חולי סרטן ריאות, והשתתפו בתוכנית גמילה מעישון. במסגרת התוכנית קיבלו המשתתפים טיפול  התנהגותי-קוגניטיבי וגם טיפול בסוגים שונים של תרופות לגמילה. בתשאול שנערך לאחר שלושה חודשים, שישה חודשים ותשעה חודשים מתחילת תוכנית הגמילה, נשאלו המשתתפים אם עישנו בשבעת הימים שקדמו למועד השיחה. מי שענה בשלילה הוגדר לצורך המחקר כלא מעשן באותו מועד. נמצא כי בשאלון שנערך לאחר שלושה חודשים 42% מן המשתתפים לא עישנו, בשאלון שנערך לאחר שישה חודשים 40% לא עישנו, ובשאלון שנערך לאחר תשעה חודשים 36% לא עישנו.
במעקב חציוני של 7.9 שנים, מצאו החוקרים כי ההישרדות של חולי סרטן השתפרה כאשר חולים הפסיקו לעשן בתוך שישה חודשים מזמן האבחנה. היעדר עישון לאחר 3 חודשים, 6 חודשים ו-9 חודשים מתחילת תוכנית הגמילה הפחית את התמותה בכל סוגי הסרטן ב-26%, 22% ו-16%, בהתאמה.
באופן ספציפי היעדר עישון בשלושה חודשים לעומת עישון נמצא קשור לשיפור ההישרדות לאחר חמש שנים ו-10 שנים (77% לעומת 73% ו-65%  לעומת 61%).
לסיכום, החוקרים מציינים כי המחקר סיפק הוכחות ברורות לכך שהפסקת עישון בעת​​אבחון סרטן או בסמוך לאחריו משפרת את ההישרדות בסוגים שונים של סרטן, וקוראים לשלב תוכניות מובנות לגמילה מעישון לצד הטיפול האונקולוגי בחולי סרטן מעשנים.
המחקר פורסם בכתב העת Jama Oncology  ב-31 לאוקטובר 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
 
מומחי האגודה למלחמה בסרטן מגישים את התסמינים הנפוצים של סרטן הריאות:
·         שיעול מתמשך במשך שלושה שבועות ויותר, או שינוי באופי השיעול הרגיל.
·         שיעול דמי או כיח בצבע חלודה.
·         דלקת בבית החזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי.
·         קוצר נשימה וצפצופים.
·         צרידות.
·         כאב בחזה או בכתף - המתבטא בכאב עמום או חד בחזה בעת שיעול או בלקיחת שאיפה עמוקה.
·         איבוד תיאבון וירידה בלתי מוסברת במשקל.
·         קשיי בליעה.
·         תחושת עייפות ותשישות תמידית.
·         קצות אצבעות הידיים הופכות לגדולות ומעוגלות יותר.
·         נפיחות בבלוטות לימפה באזור הצוואר.
מומחי האגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי אם אחד מהתסמינים המפורטים לעיל נמשכים למעלה משלושה שבועות, חשוב להיבדק על ידי רופא משפחה. כל התסמינים עלולים להיגרם גם מעישון או ממחלות אחרות שאינן סרטן. לעיתים סרטן ריאות מאובחן באופן אקראי באנשים שאינם סובלים מתסמינים כלל, אך נבדקים בצילום או בסריקת ריאות לבירור בעיה אחרת.
-
האגודה למלחמה בסרטן היא ארגון ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום, הודות לתרומות הציבור, מאז הקמתה בשנת 1952. האגודה פועלת בכל הדרכים לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום של חולים ומחלימים. באגודה פועלים כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים ברחבי הארץ, השותפים לקידום המאבק בסרטן בקהילה המקומית. כיו"ר האגודה למלחמה בסרטן בהתנדבות מכהן בשנים האחרונות פרופ' משה מיטלמן. לצדו בתפקיד סגן יו"ר אגודה מכהן מר ליאון רקנאטי העושה זאת בהתנדבות מאז 1988. בין היתר פועלים בשנים האחרונות בוועד המנהל של האגודה למלחמה בסרטן גם פרופ' עידו וולף, פרופ' ברוך ברנר ופרופ' סיגל טל. כל חברי הוועד המנהל וחברי ועדות המומחים המייעצות של האגודה למלחמה בסרטן פועלים בהתנדבות מאז הקמתה. כך בין היתר גם פרופ' רונית סצ'י פאינרו ופרופ' איתן פרידמן חברי ועדת המחקר של האגודה וכן פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה לשנת 2004 המכהן בהתנדבות בתפקיד נשיא הכבוד של האגודה למלחמה בסרטן. למידע נרחב על אודות שירותי התמיכה והמידע המגוונים, היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן, או התקשרו 24/7 בשיחת חינם לטלמידע שמספרו 1-800-599-995

עישון מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאות - סרטון המיועד להסברה בבתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים
https://www.youtube.com/watch?v=YOFDYDoxlyg


פודקסט גמילה מעישון עם מיקי חיימוביץ'
https://www.youtube.com/watch?v=T4OdfShxo9k


עישון פסיבי הביישנים
https://www.youtube.com/watch?v=1phiEMRPyn4


האם אתה מעשן - טיפ של אלופים - ספורטאים ישראלים מובילים חולקים את סודות הבריאות שלהם
https://www.youtube.com/watch?v=RRvfgoe_FTU


עישון פסיבי - מי שמעשן מאחוריי, מלפניי ומצדדי מסכן את חיי
https://www.youtube.com/watch?v=dV8sCendvvc

יום ראשון, 3 בנובמבר 2024

בקרת הסוכר בגוף האדם- מרכיב דרמטי בהאטת הזדקנות המוח בעזרת תזונה /מאת שרית יוכפז

 בקרת הסוכר בגוף האדם- מרכיב דרמטי בהאטת   הזדקנות המוח בעזרת תזונה

דפנה פכטר. צילום: אלבום פרטי

בקרת סוכר בדם נמצאה כגורם מפתח בהאטת הזדקנות המוח לעומת הגיל הביולוגי, כפי שעולה מתוצאות מחקר בינלאומי חדש בהובלת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הניסוי כלל 300 משתתפים באחד מניסוייMRI  מוח הארוכים והגדולים בעולם. ממצאי המחקר פורסמו עתה בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.


ניוון מוח הקשור לגיל, אובדן הדרגתי של נוירונים והתכווצות רקמת המוח, הם חלק טבעי מהליך ההזדקנות. תהליך זה יכול להוביל לירידה קוגניטיבית ולבעיות נוירולוגיות אחרות. למרות שלא ניתן למנוע הזדקנות, מחקר בינלאומי שנערך על ידי הדוקטורנטית דפנה פכטר ובהובלת פרופ' איריס שי, מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף צוותים בינלאומיים של מומחי מוח, בחן התערבות תזונתית במשך 18 חודשים ואת אופן השפעתה על בריאות המוח.

גיל המוח, כפי שהוערך על ידי מדידות MRI של אזור ההיפוקמפוס במוח, החדרים הצדדיים ואזורים נוספים, משקף את ההזדקנות הביולוגית של המוח, שיכולה להיות שונה מהגיל הכרונולוגי של האדם. במסגרת המחקר נערך ניסוי ובו 300 משתתפי המחקר חולקו לשלוש קבוצות על פי הרכב תזונה ונערכו מדידות MRI מוח שנלקחו לפני הניסוי ולאחריו. החוקרים השתמשו בתפוסה של אזורי מוח ספציפיים כמדד המשמש להערכת גיל המוח ולניבוי סיכון לדמנציה עתידי, מעניין לציין שחלק מהמשתתפים הפגינו גיל מוח צעיר או מבוגר מהגיל הכרונולוגי שלהם.


צוות המחקר כימת ופילח את הנתונים שמקורם ב- MRI מוח באמצעותNeuroQuant , כלי חישוב אוטומטי, המורשה לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), במטרה לבחון מהו המנגנון העיקרי המתווך בין השפעת התזונה הים תיכונית להאטת הזדקנות המוח.


הניסוי עצמו שפורסם בעבר (מאמר קודםהצביע על ירידה של 50% בניוון מוח בעקבות תזונה ים תיכונית ירוקה. תוצאות המחקר הנוכחי הצביעו על המוגלובין מסוכרר כבעל השפעה על  אזורים החיוניים לתפקוד קוגניטיבי (כמו היפוקמפוס, חדרים צדדיים, תלמוס ומוחון), שליטה מוטורית ועיבוד חושי. משתתפים שהצליחו לשפר את רמות הסוכר בדם, בעיקר אלו שצרכו כמויות גבוהות יותר של פוליפנולים המצויים במזונות מהצומח כמו תה ירוק ומנקאי, הוכיחו את השיפורים המשמעותיים ביותר לא רק ברמות הסוכר בדם, אלא גם בבריאות המוח.


החוקרת הראשית של המחקר, פרופ' איריס שי, מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' משנה באוניברסיטת הרווארד ופרופ' לשם כבוד באוניברסיטת לייפציג, מסבירה: "שמירה על רמות סוכר נמוכות בדם, אפילו בטווח הנורמלי, מהווה את אחד המנגנונים המשמעותיים ביותר לשימור מוח צעיר יותר, במיוחד בשילוב עם תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה. שמירה על המוח הבריא מהווה מטרה חשובה בניטור סוכרת. באופן ספציפי, פוליפנולים המצויים במזונות מהצומח עשויים לסייע בבקרת הסוכר ולחצות את מחסום הדם-מוח ולסייע בהפחתת דלקת מוח, שהיא חיונית לזיכרון".


"הניסוי הזה מציע גישה בטוחה להאטת הזדקנות המוח שלנו  על ידי אימוץ המרכיבים של תזונה ים תיכונית ירוקה", ציינה הדוקטורנטית דפנה פכטר, שהובילה את המחקר. "ממצאי המחקר מראים כי באמצעות תזונה זו ניתן להשיג שליטה גליקמית שעשויה לא רק לסייע בריאותית,  אלא גם להאט ניוון מוח הקשור לגיל ואת הסיכון לירידה קוגניטיבית".


מחקר זה הוא אחד מניסויי התזונה הארוכים והגדולים בתזונה ובהדמיית המוח ב- MRI שקישרו באופן ישיר שינויים תזונתיים, לשיפור השליטה הגליקמית והאטת הזדקנות המוח. עם זאת, עדיין דרושים מחקרים נוספים כדי להבין היטב את המנגנונים הפועלים. תוצאות אלו מצביעות על דרך פוטנציאלית להפחתת הסיכון לירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל באמצעות התאמות תזונתיות פשוטות.

קבוצת המחקר כללה גם את: פרופ' גליה אבידן, פרופ' אילן שלף, פרופ' אלון פרידמן, ד"ר אלון קפלן, ד"ר גל צבן, ד"ר הילה זליכה, ד"ר ענת יסקולקה מאיר, ד"ר אהוד רינות, ד"ר גדעון לבקוב, ד"ר מוטי סלטי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. פרופ' יורם יובל מהאוניברסיטה העברית-הדסה, ד"ר סבסטיאן הוהן, ד"ר פראוק בייר, ד"ר ורוניקה וויטה, ד"ר פיטר קובאץ', ד"ר מרטין פון ברגן, ד"ר אוטה צ'גלרק, מתיאס בלהר, ד"ר מייקל סטומוול מאוניברסיטת לייפציג, ד"ר פרנק ב. הו, ד"ר מאיר ג'יי סטמפפר מאוניברסיטת הרווארד.



מחקר זה (מס' מענק 87472511) נתמך ע"י משרד הבריאות, משרד המדע והטכנולוגיה (מס' מענק 3-13604), קרן המחקר הגרמנית DFG (מענקים 209933838, SFB 1052, B11) וכן וועד אגוזי המלך של קליפורניה.


אף אחד מהתומכים לא היה מעורב בשום שלב בתכנון, ביצוע או ניתוח של המחקר, ולא הייתה להם גישה לתוצאות המחקר לפני הפרסום.