Translate

יום שני, 8 ביולי 2024

כך תשמרו על איזון תזונתי בעונת הקיץ ובחופשות- מאת שרית יוכפז


צילום יח"צ

כך תשמרו על איזון תזונתי בעונת הקיץ ובחופשות

 

החופש הגדול כבר כאן והוא מגיע ברגשות מעורבים, של הילדים וההורים.  והילדים מצפים לו בכיליון עיניים וחלק מהמבוגרים חוששים ממנו, מהיציאה משגרת המסגרות ומאבדן שליטה. עבור הילדים, תקופת החופש מתאפיינת ביציאה מוחלטת משגרה: שגרת שינה לא מסודרת, שגרת יום לא מסודרת, שעות מסך מרובות וגם יציאה ממסגרת תזונתית. הוסיפו לזה את ימי הקיץ המהבילים, שלא תמיד מאפשרים יציאה לבילוי בחוץ ותקבלו גם פעילות ספורטיבית פחותה.  עבור המבוגרים, זוהי יציאה משגרה של עבודה מסודרת בשל חוסר מסגרות לילדים והתאמה לסדר יומם, בעיקר אם הם קטנים ולא עצמאיים. 

 

לדברי תמר ידין, דיאטנית קלינית, יועצת לחברת הרבלייף: "אתגרים רבים עומדים בפנינו במהלך הקיץ, בניסיון להתוות מסגרת יום ותזונה קבועה ומסודרת לילדינו, ולשמור על המסגרת שלנו המבוגרים.  להלן מספר המלצות שיכולות לסייע באתגר זה. חשוב לציין, כי ההמלצות מבטאות רצון לאזן, בין הצורך של הילדים בחופש ובתחושת שחרור, שחשובה להם כל כך, לבין אבדן שליטה מוחלט על סדר יום ותזונה. עצות אלו הן עוגנים, שחייבים להקפיד על כל אחד ואחד מהם:

 

·       הקפדה על ארוחות מסודרות: גם בקיץ ולמרות סדר היום הלא שגרתי, יש להקפיד על סדר הארוחות.  כלל מספר אחת בשמירה על המשקל הוא ארוחות מסודרות ולא נשנושים לאורך היום. בקיץ, אתגר זה גדול אף יותר, בשל הנטייה לנשנש חטיפים או שלגונים במקום ארוחות חמות. ההמלצה שלי, היא להקפיד על עוגן של ארוחה אחת ביום שתהיה ארוחה מלאה ומזינה. כמובן, ואם יש שיתוף פעולה, עדיף לשמור על מסגרת של 2 ואולי אפילו 3 ארוחות כאלו, אבל הואיל ואין זה פרקטי עבור רוב המתבגרים, יש להתעקש לפחות על ארוחה אחת כזו ביום.  אם חם מדי בצהריים לאכול מזון מבושל, אז כדאי להעביר את הארוחה המרכזית לערב המוקדם (סביב 6 או 7 בערב), שאז עומס החום פוחת. זו הזדמנות להחיות דווקא בקיץ את ההרגל החשוב של הארוחות המשפחתיות, אשר מעבר לחשיבות המשפחתית והחברתית שלו, יש לו חשיבות תזונתית רבה.  יש לוודא, כי לפחות ארוחה זו תהיה מורכבת מחלבון איכותי, מן החי או מן הצומח, לפי ההעדפות, מפחמימה עם סיבים תזונתיים והרבה ירקות. כלל זה נכון גם במלונות של הכל כלול.  דוגמא לארוחה: חזה עוף על האש, עם אורז מלא או קינואה וסלט, גם ארוחה קלה יותר של חביתת עשבי תיבול עם יוגורט, אבוקדו ופרוסת לחם שיפון מלא או לחם טחינה יכולה להוות ארוחה כזו. ארוחה כזו לא רק ששומרת על מסגרת תזונתית נכונה אלא מוודאת, כי לפחות פעם ביום, הילדים או המתבגרים מקבלים ארוחה מאוזנת ומזינה.

 

·       נשנושים: כאמור, בקיץ קל לנשנש. אין ממש תיאבון לארוחה כבדה, אז מנשנשים לאורך כל היום. נשנושים מטבעם אינם משביעים וגורמים לרצון בנשנוש נוסף ובשחרור אינסולין מוגבר, בכל פעם שמנשנשים, מה שעלול להביא לעלייה במשקל.
אילו נשנושים מומלצים ובאילו כמויות? הנשנוש המומלץ הוא כמובן פירות. פירות מלאים בנוזלים ובסיבים תזונתיים ובכך מגבירים את תחושת השובע לאורך זמן.  עם זאת, חשוב לזכור, כי פירות ובפרט פירות הקיץ, עתירים בסוכרים. ההמלצה שלי היא להגביל את צריכת הפירות לשני פירות ליום, כאשר מנת פרי נחשבת ליחידת פרי אחת (למעט בננה שהיא שתי מנות) או אם מדובר בפרי חתוך, אז כמות הנכנסת בכוס פלסטיק חד פעמית.  יש לצרוך את הפירות בצורתם השלמה, רצוי עם הקליפה. המעיטו בצריכת פירות עתירי סוכר, דוגמת אבטיח, ענבים וכו'.  פירות יער הם פירות מומלצים בשל תכולת הסוכר הנמוכה בהם, ובקיץ, כשזמינותם פחותה ניתן לצרוך אותם מהקפאה. אם משלבים עם הפירות חופן (עד 8) של אגוזים או שקדים טריים, מקבלים ארוחה מזינה, שגם שומרת על שובע לאורך זמן.
מומלץ לארגן מראש נשנושים בריאים כמו: כריכים קטנים, קלחי תירס, פופקורן עשוי בבית, ירקות חתוכים, פירות טריים וקפואים, יוגורט נקי, עם פירות יער קפואים שהוספתם, פירות יבשים, בוטנים ושומשום, שאמנם עשירים בקלוריות ושומן אבל לפחות מכילים שומן טוב, ובכך ישביעו וימנעו נשנושים פחות בריאים ומשביעים.

 

·       חטיפים: הכלל בימי לימודים ובוודאי בימי הקיץ הוא מלוח (בייגלה, מומלץ מחיטה מלאה) או מתוק אחד ליום. אפשרי פירות מיובשים, במינון נמוך.

 

·       הקפדה על שגרת מים: בקיץ מומלץ לשתות בין 2-3 ליטר נוזלים ביום למבוגר ו 1.5-2 ליטר לילד.  גם אם לא יצאנו החוצה, הישיבה במזגנים מייבשת ועלינו לצרוך יותר נוזלים.   במקרה של ילדים ונוער, חשוב להקנות כבר בגיל צעיר את הרגל שתיית המים, כמים קרים, מים עם לימון, עם נענע, או אפילו עם מלפפון.  יש להימנע משתיית משקאות ממותקים, לרבות משקאות דיאט, או משקאות מוגזים ותרכיזים למיניהם.  הדרך היעילה לעשות זאת- להימנע מקנייה הביתה.

 

·       שגרת שינה: מטבע הדברים, אין צורך לכוון שעון לשעת אפס מדי בוקר ועל כן יש לאפשר לילדים הזקוקים לשינה קימה מאוחרת.  עם זאת, יש לאזן רצון זה מול החשש לבלבול השעון הביולוגי של הילדים. קימה אחרי 12 בצהריים מבלבלת את הגוף, גורמת לשחרור הורמוני ערות בשעות לא נכונות לגוף ועלולה לגרום לאכילת יתר ולעלייה במשקל.  זה המקום להדגיש, כי שינה היא פרמטר חשוב מאין כמותו לשמירה על משקל גוף תקין ולוויסות מנגנון הרעב.  מחקרים רבים שנערכו בנושא הראו חד משמעית, כי שינה של פחות מ-7 שעות ללילה או יותר מ-9 שעות, עלולה לגרום להשמנת יתר. מכאן, שיש לאפשר שינה מאוחרת, אך לא אחרי 12 בצהריים, לא משנה מתי הלכו לישון.

 

פעילות גופנית: מומלצת פעילות כלשהי, לפחות פעם ביום, למשך 20 דקות במינימום. זה יכול להיות צעדה קלה, פעילות בבריכה או בים, או חוג ספורטיבי כלשהו.

האגודה למלחמה בסרטן: "שיזוף הוא למעשה סימן לפגיעה בדנ"א של תאי העור העלול לגרום לגידולים שפירים וסרטניים" מאת: שרית -יוכפז

  


 

האגודה למלחמה בסרטן: "שיזוף הוא למעשה סימן לפגיעה בדנ"א של תאי העור העלול לגרום לגידולים שפירים וסרטניים"

חכמים בשמש בחופש הגדול:

 

 

האגודה למלחמה בסרטן: "שיזוף הוא למעשה סימן לפגיעה בדנ"א של תאי העור העלול לגרום לגידולים שפירים וסרטניים"

 

לצד המשך המלחמה ובתקווה לשובם של החטופים, החל החופש הגדול ואתו מאות אלפי ילדים שישתתפו באירועים, טיולים וקייטנות שחלקם יערכו בשמש. לרגל החופשה הארוכה, האגודה למלחמה בסרטן, קוראת לציבור לאמץ את כללי חכם בשמש ומזכירה כי השמש פולטת קרינה על-סגולה מסוכנת מאוד מסוגים שונים.

 

קרינה על-סגולה מסוג UVA) - A) החודרת לעומק העור והאחראית העיקרית לקמטים ולהזדקנות מוקדמת של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה גם מראים שקרינה זו עלולה לגרום ישירות לסוגים שונים של סרטן עור, כולל מלנומה (סרטן העור הממאיר ביותר). בנוסף פולטת השמש, קרינה על-סגולה מסוג UVB) - B) שהיא הגורם העיקרי לכוויות עור, ונחשבת לגורם העיקרי לסרטן עור מסוג תאי בסיס, תאי קשקש ומלנומה.

 

במהלך החשיפה לשמש נוצר שיזוף שהוא מנגנון הגנה של הגוף מפני קרינת השמש. כאשר קרני השמש פוגעות בעור הוא מייצר מלנין, הגורם למראה השזוף. השיזוף הוא למעשה סימן לפגיעה בדנ"א של תאי העור, כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לקרינת השמש. פגיעה זו עלולה לגרום להתפתחות גידולים שפירים וסרטניים. שיזוף ללא הגנה וכוויות שמש מרובות, בעיקר בגיל הילדות, מהוות גורם סיכון גבוה להתפתחות מלנומה מאוחר יותר, במהלך החיים ועל פי מחקרים מדעיים כ - 80% מנזקי השמש נגרמים לפני גיל 18.

 

זו הסיבה שחשוב לאמץ את כללי "חכם בשמש®", ולהגן על בריאות הילדים בבריכה, בחוף הים, בקייטנה, בנסיעות לחו"ל ובכל מרחב פתוח. הדרך הטובה ביותר להגן על עורם של הילדים היא להימנע מחשיפה לשמש בשעות בהן עוצמת הקרינה היא חזקה ומסוכנת, כלומר בין השעות 10:00 ל- 16:00. דרך נוספת לקבל מידע על עוצמת קרינת השמש היא מדד אינדקס הקרינה העל סגולה. המדד מסווג את עוצמת הקרינה על פי צבעים, מצבע ירוק שמשמעותו כי אין חשש להימצא בשמש, ועד צבע סגול שמזהיר מפני חשיפה לשמש ללא אמצעי הגנה.

 

חשוב לדעת שילדים הם אוכלוסייה בסיכון ולכן בעת השהייה בחוץ, בפארקים, בחוף הים או בבריכה חשוב לשמור עליהם. מומלץ שילבשו בגד ים עם שרוולים, או חולצה באריגה צפופה או מבד חוסם קרינה. במקביל יש להקפיד על כל כללי ההגנה האחרים, גם כאשר הילדים אינם בחסות ההורים, למשל, בזמן שהותם בקייטנה, בתנועות נוער ובחוגי בספורט.

 

באשר לתינוקות מדגישים באגודה למלחמה בסרטן כי : "עד גיל חצי שנה אין לחשוף תינוקות לשמש בכלל!"

 

כללי חכם בשמש של האגודה למלחמה בסרטן הם ראשי תיבות של המילים וההמלצות הבאות:

·         ח-חיפוש צל: יש להשתדל לשהות בצל, אך צריך לזכור כי בחוף הים או בקרבת הבריכה ישנה גם קרינה חוזרת מהחול ואו המים.

·         כ-כובע: מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף.

·         מ-משקפי שמש: מומלץ להרכיב משקפי שמש תקניים המסננים את הקרניים העל-סגולות.

·         ב-ביגוד מתאים: מומלץ לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש ארוך (חולצה עם שרוולים המכסה את הכתפיים והזרועות ומכנסיים עד הברכיים לפחות). רצוי ללבוש בגד ים ארוך מבד חוסם קרינה, בגד גלישה או ביגוד מגן אחר.

·         ש-שעות בטוחות: יש להימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהן שעות בהן עוצמת הקרינה היא מרבית.

·         מ-מסנן קרינה: מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 30 SPF ומעלה. לילדים ותינוקות מומלץ למרוח תכשיר ייעודי עבורם. יש למרוח את התכשיר חצי שעה לפני היציאה מהבית, ושוב כאשר מגיעים לים או למקום בו נחשפים לשמש. יש לחדש את המריחה כל שעתיים, ולאחר שהייה במים או הזעה. עדיף להשתמש בתכשיר שבו ניתן לשלוט בכמות הנמרחת. חשוב להבין, אם לא מורחים את הכמות המומלצת, לא מגיעים לרמת ההגנה הכתובה על התכשיר.

·         ש-שתייה מרובה: הגוף מזיע ומאבד נוזלים בימים חמים. כדי למנוע את התייבשות הגוף, יש להרבות בשתייה.

---
בימים אלו שולחת מחלקת הסברה של האגודה למלחמה בסרטן, ערכות "חכם בשמש®" המיועדות לפעילות בקייטנות מגיל הגן. להזמנת ערכה ללא תשלום ניתן לפנות לאתר האגודה בכתובת הבאה: 
https://www.cancer.org.il/

---

"חכם בשמש"® - הוא סימן רשום של האגודה למלחמה בסרטן ברשות הפטנטים במשרד המשפטים. הרישום ניתן לאגודה למלחמה בסרטן בשנת 1997 והאגודה מחזיקה בזכויות הבלעדיות עליו ברישיון בתוקף.

======

מצורפות תמונות אילוסטרציה וכן סרטונים לשימוש חופשי ללא תמורה עם הקרדיט: האגודה למלחמה בסרטן.

======

בוער לכם - האגודה למלחמה בסרטן

https://www.youtube.com/watch?v=xfj7MPZd8Zw

אינדקס הקרינה - בהגשת שירן סֶנְדֶל

https://youtube.com/shorts/rLcU74B6oZ8

שינויים – גילוי מוקדם של סרטן העור - האגודה למלחמה בסרטן

https://www.youtube.com/watch?v=8AgMIrD8m-U
בן זיני חכם בשמש – האגודה למלחמה בסרטן
https://www.youtube.com/shorts/zNuhHaiDMzs
לרה גרינסס  חכמה בשמש – האגודה למלחמה בסרטן

https://www.youtube.com/shorts/ihHL0mIq2f4

חכם בשמש לילדים בהשתתפות ג'וי ונופר - האגודה למלחמה בסרטן
https://youtu.be/0BSxuHX7nVI

צ'יפס - אל תחשפו לצד האפל של השמש

https://www.youtube.com/watch?v=Q6_WVikINxo